WK-handbal begint vandaag
Nieuws

Achtergrond - 19 januari 2007

(19 januari 2007) Duitsland kan zich weer verheugen op een nieuw WK. Vanavond speelt het Duitse nationale handbalteam in Berlijn de openingswedstrijd van het WK-handbal tegen Brazilië. Duitsland dingt mee naar de wereldbeker.

De Duitse vlaggen mogen weer uit de kast. Een half jaar na de verassende hausse rondom het wereldkampioenschap voetbal, krijgen de Duitsers opnieuw de kans om de wereld hun nationale trots te tonen. Want Duitsland is een waar handballand, dat over het algemeen ieder jaar weer een plekje in de topvijf van de wereldranglijst weet te veroveren. Drie jaar geleden werd Duitsland nog Europees kampioen.  

Volgens rechtsbuiten Florian Kehrmann (29) is de motivatie van het Duitse team enorm. Aanvoerder Markus Baur (35) valt hem bij. Hij wil de veel bekeken openingsstrijd koste wat het kost winnen: “dan kunnen we daarna voor eigen publiek echt iets groots bereiken.”

Trainer Heiner Brand remt dit enthousiasme liever af. Hoewel Duitsland tot nu toe alle vijf duels tegen Brazilië won, zouden overmoed en prestatiedruk de uitslag nadelig kunnen beïnvloeden. Bovendien is Brazilië weliswaar geen gelijkwaardige tegenstander, maar is het land als kampioen van Zuid-Amerika en als wereldkampioen strandhandbal ook niet zonder slag of stoot opzij te zetten. Bij de openingswedstrijd zullen veel prominenten, waaronder bondskanselier Angela Merkel, aanwezig zijn.

Het zijn de eerste wereldkampioenschappen handbal op Duitse bodem sinds 1982. Aan het twee weken durende toernooi doen 24 landen mee. De Duitsers werden in 1938 voor het eerst en het laatst wereldkampioen in eigen land. Veertig jaar later veroverde Duitsland de eretitel in Denemarken. Vorig jaar eindigde Duitsland in Tunesië echter op een teleurstellende negende plaats.

Dit jaar heeft de 54-jarige coach Brand gekozen voor een mix tussen jonge en oude spelers. Of de topscorer Oleg Velyky (27) mee kan doen, blijft onzeker. De populaire speler is nog niet volledig genezen van een blessure aan zijn linker voetzool.   

Uit diverse opiniepeilingen onder Duitse handbaltrainers blijkt dat de meesten van hen de kans op een Duitse wereldkampioen klein schatten. Favoriet is in de eerste plaats Frankrijk, maar ook Spanje en Kroatië worden als kanshebbers beschouwd. Het Nederlandse handbalteam werd in de voorrondes al uitgeschakeld.

ZDF Heute.de
Dossier Handball-WM 

Officiële site van de Deutscher Handballbund

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger