
Kritische editie Hitlers 'Mein Kampf' verschijnt op 8 januari
Kort nieuws - 22 december 2015Zeventig jaar lang was herdruk van 'Mein Kampf' van Adolf Hitler in Duitsland verboden, het boek waarin Hitler onder meer zijn rassentheorie en antisemitisme ontvouwde. Eind dit jaar verlopen de rechten, die sinds 1946 bij de deelstaat Beieren liggen. Dan zijn er geen auteursrechtelijke bezwaren meer die een herdruk verhinderen. Toch wil Duitsland nieuwe commerciële uitgaven tegenhouden, onder meer door gebruik te maken van het verbod op opruiing (Volksverhetzung). Op 8 januari verschijnt een wetenschappelijke heruitgave van 'Mein Kampf', waar het Institut für Zeitgeschichte (IfZ) in München jaren aan heeft gewerkt. In meer dan 3700 noten geven wetenschappers uitleg en context bij Hitlers tekst. Het commentaar staat naast en onder de originele tekst, zodat er "geen bladzijde Hitler is zonder dat je het bijbehorende commentaar in ieder geval visueel moet waarnemen", aldus IfZ-directeur Wirsching. De bedoeling is dat met de publicatie van het IfZ het aantal nieuwe, onbecommentarieerde en commerciële versies van 'Mein Kampf' beperkt blijft. Overigens is het bezit van het boek niet verboden en is het buiten Duitsland en via internet al jaren gewoon te koop. Lees meer bij Spiegel Online
De Bayerische Rundfunk heeft een mulitmediale webspecial over 'Mein Kampf' gemaakt, 'Hitlers Mein Kampf - Eine Demontage'
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Spanning rond Duitse herdenking WO II op 8 mei
Duitsland staat op 8 mei stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze 'Tag der Befreiung' is een beladen dag.

Onderbelichte geschiedenis: Lebensborn in Kunsthal
Fotografe Berkers verdiepte zich in de gruwelijke geboortepolitiek van de nazi's.

TikTokvideo’s over nationaal-socialisme
Susanne Siegert bereikt vele tienduizenden met haar video's over nazi-misdaden en concentratiekampen, via Tiktok en Instagram.

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Reacties
Geen reacties aanwezig