Beck in opspraak om hygiëne-tips
Nieuws

Achtergrond - 14 december 2006

(14 december 2006) SPD-leider Kurt Beck heeft scherpe kritiek geoogst met laatdunkende opmerkingen aan het adres van een werkloze. “Als u zich wast en scheert, heeft u binnen drie weken een baan”, beet Beck de man toe tijdens een wandeling over de kerstmarkt in Wiesbaden.

De 37-jarige werkloze Henrico F. had de SPD-leider vanuit de menigte met veel misbaar bekritiseerd om de tijdens de regering-Schröder in gang gezette arbeidsmarkthervormingen. In een emotionele tirade noemde hij Beck verantwoordelijk voor zijn situatie. Volgens omstanders was de man, voormalig medewerker van de plantsoendienst in Wiesbaden, “onbeschoft” en “licht aangeschoten”. Beck, die onverstoorbaar verder ging met handen schudden, diende de man van repliek met de opmerking dat de man er niet bepaald uitzag alsof hij in zijn leven veel gewerkt had. Daarop volgde, onder het oog van het toegestroomde journaille, de gewraakte hygiënische tip.

De uitglijder is Beck op scherpe kritiek komen te staan. Dirk Niebel, secretaris-generaal van de FDP, laakte de uitspraken van de sociaal-democratische leider en benadrukte dat lichaamsverzorging alleen de Duitse werkloosheid niet uit de wereld zal helpen. Vergelijkbare reacties kwamen uit linkse hoek. Plaatsvervangend fractievoorzitter van Die Grünen Thea Dückert noemde Becks uitlatingen naïef en elitair. “Bij vier miljoen werklozen kan men moeilijk beweren dat de mensen zelf schuldig aan hun lot zijn.”

Overigens leek de werkloze niet al te zwaar aan de opmerkingen van Beck te tillen. Korte tijd na hun aanvaring beloofde de man de nog immer handen schuddende Beck dat hij zich zo snel mogelijk zou wassen en scheren en dan bij de SPD-leider op bezoek zou gaan in de staatskanselarij in Mainz, de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts. Kurt Beck, naast politiek leider van de SPD ook minister-president van Rijnland-Palts, zei akkoord te gaan. Volgens ooggetuigen galmde daarna de uitgelaten kreet “Beck bezorgt me een baan! Beck bezorgt me een baan!” nog lang na over de in goud en blauw gekleurde kerstmarkt van Wiesbaden.

Spiegel Online
"Waschen und rasieren, dann kriegen Sie auch einen Job"

Die Welt
Scharfe Kritik an Becks Arbeitslosen-Schelte

Bild.de
Darf ein SPD-Chef das sagen?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger