SPD wil geen nieuwe raketten in Europa
Nieuws
Achtergrond - 19 maart 2007
(19 maart 2007) In het debat om het Amerikaanse raketschild in Oost-Europa heeft SPD-leider Kurt Beck felle kritiek geuit op de Verenigde Staten. Beck waarschuwt voor een nieuwe wapenwedloop op Europese bodem tussen de VS en Rusland.
Beck roept de EU-lidstaten op om zich met één stem uit te spreken tegen de Amerikaanse plannen voor een raketafweersysteem in Oost-Europa. “Er zijn in de wereld al genoeg problemen die we moeten overwinnen”, zei de SPD-leider in een interview met Bild-Zeitung. “Ik noem alleen maar de steekwoorden armoede, klimaatverandering en terrorisme. Nieuwe raketten en wapensystemen helpen daar niet bij.”
De Verenigde Staten willen in Polen tien onderscheppingsraketten stationeren en daarnaast in Tsjechië een radarsysteem plaatsen. Dit radarsysteem moet raketaanvallen uit Iran of Noord-Korea afweren. Rusland, dat zich bedreigd voelt door de Amerikaanse plannen, is mordicus tegen het raketschild. Het plan brengt in Europa grote verdeeldheid teweeg. De Poolse en Tsjechische regeringen zijn voor het Amerikaanse raketschild, terwijl Groot-Brittannië bezig is aan een lobby om een deel van het Amerikaanse raketafweersysteem op Brits grondgebied geplaatst te krijgen. Frankrijk op zijn beurt staat net als Duitsland kritisch tegenover het Amerikaanse raketschild.
SPD-leider Beck kreeg bijval van minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD). Steinmeier, die vandaag een bezoek brengt aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Condoleezza Rice in Washington, is bang dat de Amerikaanse plannen voor een raketschild een wig drijven in Europa. “Noch de NAVO, noch de EU mag zich in de noodzakelijke open debatten uit elkaar laten drijven. Er is geen ‘Oud’ en ‘Nieuw’ Europa en niemand moet proberen uit kortetermijndenken dergelijke splijtzwammen te voeden” schreef de minister in een artikel voor de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
De raketkwestie lijkt nergens grotere spanningen op te roepen dan in Duitsland. Weliswaar keerde bondskanselier Angela Merkel zich afgelopen week, aan de vooravond van haar bezoek aan Polen, ook tegen de Amerikaanse voornemens, zij gebruikte daarbij aanmerkelijk bedektere termen dan haar coalitiegenoten van de SPD. De CDU-leider zei er de voorkeur aan te geven om een oplossing voor de Iraanse en Noord-Koreaanse dreiging te vinden binnen het kader van de NAVO en in open dialoog met Rusland. De Amerikanen hebben echter al aangegeven weliswaar te willen praten, maar niet van zins te zijn hun plannen aan te passen.
Het is niet voor niets dat de SPD juist nu in zulke felle bewoordingen afstand neemt van de Amerikanen. De kritiek van Beck en Steinmeier komt tijdens een moeilijke periode voor de SPD. De sociaaldemocraten doen het slecht in de peilingen, missen profiel en het lukt hen niet om de vruchten van de recente economische groei te plukken. De partijtop zou het debat om het Amerikaanse raketschild dan ook zien als een gouden kans om het imago weer wat op te krikken. Door zich te profileren als een vredespartij wil de SPD uitgeweken kiezers weer aan zich binden, een pad dat de partij onder leiding van Gerhard Schröder al eens eerder met succes bewandelde in 2002. Toen leverde de stellingname van Schröder tegen de Amerikaanse oorlog in Irak de SPD vanuit geslagen positie alsnog de verkiezingsoverwinning op.
Bovendien lijkt de sociaaldemocratische kritiek op het Amerikaanse raketschild een handreiking te zijn richting Rusland. Net als onder Schröder vaart de SPD een Pro-Russische koers, terwijl bondskanselier Merkel meer een evenwicht zoekt tussen de Russische belangen enerzijds en de transatlantische belangen anderzijds.
Overigens zegt SPD-leider Beck weinig geloof te hechten aan de slechte peilingen van zijn partij. “Wat veel opiniepeilers allemaal voor horrorberichten de wereld in sturen, heeft met de werkelijkheid weinig te maken” zei Beck in het interview met Bild.
Spiegel Online
Beck warnt vor neuen Raketen in Europa
Süddeutsche Zeitung
Beck stellt sich gegen Merkel
FAZ.NET
SPD verschärft Kritik an Amerika
Reacties
Geen reacties aanwezig