Berlijn uit kritiek op raketschild VS
Nieuws

Achtergrond - 19 februari 2007

(19 februari 2007) Duitsland heeft begrip getoond voor de Russische weerzin jegens plannen van de Verenigde Staten om in Oost-Europa bases voor het omstreden Amerikaanse raketschild te vestigen. Berlijn vindt dat de VS eerst met Rusland had moeten overleggen.

De VS hadden diplomatieker kunnen optreden, benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) dit weekend. In een interview met het Handelsblatt pleit de minister voor een “omzichtig” optreden en intensieve gesprekken met alle direct en indirect betrokken landen. “Omdat de geplande Amerikaanse bases dicht bij Rusland komen te liggen, had men ook vooraf met Rusland moeten praten.”

Steinmeier twijfelde daarnaast openlijk aan het nut van het Amerikaanse raketschild. Dat moet het grondgebied van de VS beschermen tegen ballistische raketten van ‘schurkenstaten’ als Iran en Noord-Korea. “De Iraanse rakettechnologie is op dit moment geen bedreiging voor de VS”, sprak de minister. De Iraanse raketten komen niet ver genoeg.

Steinmeiers opvattingen vinden steun bij coalitiepartner CDU. Minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) riep op tot een intensiever dialoog tussen de NAVO-partners en Rusland.

De Verenigde Staten willen hun bases bouwen in Polen en Tsjechië. In Polen vestigt de supermacht volgens plan een batterij onderscheppingsraketten, in de Tsjechische republiek een radarbasis. Regeringsleiders in zowel Polen als Tsjechië steunen dit Amerikaanse streven. De Poolse premier Jaroslaw Kaczynski zei vorige week dat de Poolse regering – inclusief de president, zijn broer Lech – positief stond tegenover het raketschild. De bevolking in beide landen is overwegend sceptisch.

Rusland heeft de Amerikaanse plannen steeds fel bekritiseerd. Het meest recente voorbeeld van dit verzet gaf de Russische president Poetin vorige week tijdens de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München. In ongekend harde bewoordingen waarschuwde Poetin de VS voor het ontketenen van een nieuwe wapenwedloop. In zijn toespraak, die insloeg als een bom, verweet de Russische president de VS dat het land “op bijna alle gebieden zijn grenzen te buiten is gegaan” en gebruik maakt van “hypergeweld”.

Hoewel Duitse diplomatieke kringen aanvankelijk verontrust reageerden op de harde woorden van Poetin, geven zij bij monde van hun hoogste beleidsmakers nu toe dat Poetin wel degelijk een punt heeft. Dat zowel vanuit de SPD als de traditioneel transatlantisch ingestelde CDU kritiek is gerezen op het eigenmachtige Amerikaanse optreden in de Duitse achter- en de Russische voortuin past in het Duitse beleid van ‘nieuwe zakelijkheid’ tegenover de VS.

Merkel, die zich op het internationale toneel graag de rol van bindende kracht en eerlijke makelaar toebedeelt, wil Rusland niet van zich vervreemden door al te dicht tegen de VS aan te schurken. Bovendien ziet de kanselier meer heil in het smeden van internationale coalities en het gebruik van soft power  tegen landen als Iran dan in een verdergaande militarisering van potentiële conflicten.

Lees hier het volledige interview van Steinmeier met het Handelsblatt

Eu-observer
US missile shield plan risks sowing EU disunity

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger