Winkels Berlijn 24 uur per dag open
Nieuws

Achtergrond - 17 november 2006

(17 november 2006) Vanaf vandaag mogen Berlijnse winkels 24 uur per dag geopend zijn. Dat heeft de hoofdstad als eerste Duitse deelstaat besloten. Andere deelstaten volgen dit voorbeeld. Hiermee komt een einde aan de naoorlogse winkelbepalingen.

Winkels in Berlijn mogen per direct van maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend zijn. Op zon- en feestdagen moeten de winkels in principe hun deuren gesloten houden, maar het staat hen vrij daar tien zondagen per jaar een uitzondering op te maken. Dat geldt ook voor de vier adventszondagen.

De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saksen en Saksen-Anhalt hebben gisteren eveneens besloten de winkeltijden vrij te geven. Verwacht wordt dat veel andere deelstaten snel zullen volgen.

Het besluit de winkeltijden te verruimen is het gevolg van de hervorming van het federale stelsel eerder dit jaar. De centrale overheid heeft toen de verantwoordelijkheid voor de winkelopeningstijden overgedragen aan de deelstaten. Dit heeft tot gevolg dat elke deelstaat er nu zijn eigen tijden op na kan houden.

In Saarland en Beieren blijven de oude tijden voorlopig gehandhaafd. Saarland heeft als enige uitzondering daarop dat de winkels één adventszondag hun waren mogen verkopen. In Beieren houden interne tegenstellingen in de CSU-fractie de liberalisering van de openingstijden tegen.

Voorstanders van de liberalisering zien in de nieuwe tijden een noodzakelijke aanpassing aan de tijdgeest. Mensen besteden hun tijd anders en hebben ook andere consumptiepatronen, aldus de Berlijnse regeringspartij SPD. Kerken en vakbonden zijn echter tegen de ruimere openingstijden. Zij zien problemen voor de gezinnen van het winkelpersoneel en vrezen dat maatschappelijke samenhang erdoor wordt aangetast. Sociaal engagement en het verenigingsleven zouden met de nieuwe winkeltijden in gevaar komen.

Verschillende Berlijnse winkels vieren het besluit en zijn vannacht de hele nacht open.

ZDF Heute.de
Berlin öffnet die Ladentüren

Die Welt.de
Einkaufen rund um die Uhr

Tagesspiegel.de
Einkaufen ohne Grenzen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger