Clement wil winkels ook op zondag open
Nieuwsflash

Achtergrond - 26 april 2004

(26 april 2004) Volgende week zal het Duitse kabinet beslissen over langere openingstijden van winkels. Vorig jaar werd besloten dat winkels op zaterdag tot 20.00 uur open mogen blijven. Nu stelt minister Clement van Economische Zaken voor het winkelverbod ook voor zondagen af te schaffen.

Vorige week stelde minister Clement een 34-punten-programma voor ter vermindering van de bureaucratie. Daarin stelde hij ook voor de winkelopeningstijdenwet te verruimen. Gedurende de werkweek zouden winkels 24 uur per dag open mogen zijn en op zon- en feestdagen is het aan de deelstaten om te bepalen of de winkels open gaan of niet. Voordat daar definitief over wordt beslist, wil Clement echter eerst het oordeel van het Bundesverfassungsgericht afwachten. Sinds november buigt de hoogste Duitse rechtsinstantie zich over een klacht van het warenhuis Galeria Kaufhof over de huidige regeling. Als die klacht wordt gehonoreerd, is op winkeltijdengebied in Duitsland alles mogelijk.

De vakbonden, CDU en CSU zijn tegen verruiming van de openingstijden. De vakbond voor de dienstensector Ver.di ziet de bescherming van de werknemers en van het midden- en kleinbedrijf door een nieuwe wetgeving bedreigd. De detailhandel reageert terughoudend op het voorstel van Clement. "In tijden waarin mensen weinig consumeren helpen langere openingstijden niet", aldus een woordvoerder van HDE, de brancheorganisatie van de detailhandel. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat sinds de winkels op zaterdag langer open zijn, de omzet gestegen is. De extra inkomsten op zaterdag gaan niet ten koste van inkomsten door de week, maar worden voornamelijk veroorzaakt doordat jonge werkende consumenten zaterdagmiddag extra gaan shoppen. Toonaangevende economische instituten (DIHK, IWH) zijn daarom ook voor langere openingstijden.

Süddeutsche Zeitung
Schluss mit Ladenschluss

Die Welt
Bürokratie lähmt ganz Deutschland

Der Spiegel
Clement will Ladenschluss abschaffen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger