Duitsland debateert over onderklasse
Nieuws

Achtergrond - 16 oktober 2006

(16 oktober 2006) Een onderzoek naar armoede in Duitsland zorgt voor politieke commotie. Volgens de Friedrich Ebert Stiftung, het wetenschappelijk bureau van de SPD dat het onderzoek uitvoerde, behoort liefst acht procent van de Duitsers tot een zogenoemde sociale onderklasse. In Oost-Duitsland zou het zelfs twintig procent betreffen.

Binnen de SPD heeft het onderzoek tot grote onrust geleid. De linkervleugel van de SPD verweet bij monde van Bondsdaglid Ottmar Schreiner de eigen partij mede schuld te hebben aan het ontstaan van de onderklasse. Vooral de onder de naam Hartz IV bekend geworden arbeidsmarkthervormingen van bondskanselier Schröder zouden er volgens Schreiner toe hebben geleid dat miljoenen mensen geen kansen meer hebben op opwaartse sociale mobiliteit. Volgens een enquête in opdracht van Bild am Sonntag zouden 6,5 miljoen Duitsers tot de sociale onderklasse kunnen worden gerekend.

De vice-fractievoorzitter van de SPD Stefan Hilsberg betitelde het Hartz IV-beleid als “zelfbedrog”: de partij zou hebben gedaan alsof iedereen evenveel kansen heeft op de arbeidsmarkt. In werkelijkheid hebben veel mensen in Duitsland geen kans meer op sociale vooruitgang, zo viel Hilbergs collega Klaus Brandner hem bij: “Als het om de problemen van de zogenaamde onderklasse gaat, dan moeten we wat dat betreft eerlijk tegen onszelf zijn.” Hilsberg: “Gerhard Schröder heeft te kort door de bocht gedacht”.

Bij coalitiepartner CDU stuitte vooral het begrip ‘onderklasse’ op harde kritiek. Fractievoorzitter Volker Kauder deed de term af als stigmatiserend. “Ik heb het liever over mensen met sociale en integratieproblemen”, aldus Kauder. Hij riep op tot concrete maatregelen voor met name kinderen en jongeren en kreeg daarmee bijval van de SPD. Brandner: “We mogen geen genoegen meer nemen met bijstandcarrières.”

SPD-voorzitter Kurt Beck had vooruitlopend op het onderzoek de onderklasse-discussie vorige week aangezwengeld. “Er zijn te veel mensen in Duitsland die geen hoop meer hebben op vooruitgang. Ze berusten in hun situatie. Ze hebben er materieel mee geleerd om te gaan, en vaak ook cultureel”, zei hij toen. Daarmee bracht de sociaal-democratische partij voor het eerst een hard klassenonderscheid terug in het publieke debat, nadat jarenlang was gesproken van “sociaal zwakkeren”.

Spiegel Online
Streit nach Unterschichten-Studie

FAZ.NET
Das Proll-Problem

Die Welt.de
Studie: Sechs Millionen Deutsche gehören zur neuen Unterschicht
Ein Leben ohne Hoffnung auf sozialen Aufstieg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger