Opera geschrapt vanwege terreurdreiging
Nieuws

Achtergrond - 26 september 2006

(26 september 2006) De Deutsche Oper in Berlijn heeft de uitvoering van Mozarts ‘Idomeneo’ geschrapt omdat de directie bang is voor terreuraanslagen. In het stuk wordt het afgehakte hoofd van profeet Mohammed aan het publiek getoond.

Dat een toneelvoorstelling wegens terreurdreiging wordt afgezegd is in Duitsland nog niet eerder voorgekomen. De opera, geënsceneerd door regisseur Hans Neuenfels, beleefde in 2003 zijn première. Na een onderbreking van twee jaar zou het stuk vanaf november weer in Berlijn worden opgevoerd. De leiding van de Deutsche Oper durft het echter niet aan.

Aanleiding is een risico-analyse die de Berlijnse recherche, het Landeskriminalamt (LKA), opstelde met het oog op de Deense cartoonrellen begin dit jaar. Het LKA zegt aanwijzingen te hebben waaruit blijkt dat de opvoering “verstoord” zou kunnen worden. Precieze informatie wil de recherche echter niet geven. De Deutsche Oper zelf heeft geen concrete dreigementen ontvangen. Evenmin heeft een islamitische organisatie laten weten gekwetst te zijn door het stuk.

Het LKA heeft de Deutsche Oper niet gevraagd het stuk van het programma te halen. Die beslissing nam de leiding van de opera zelf. “De risico’s zijn niet te overzien”, aldus intendant Kirsten Harms. Ze wil de veiligheid van de werknemers en de gasten van de opera garanderen. Regisseur Neuenfels is het met deze beslissing niet eens. “Waar moet het heen als we ons voortaan artistiek laten chanteren door mogelijk gek geworden bezoekers?” Hij heeft inmiddels zijn advocaat ingeschakeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) reageerde eveneens verontwaardigd op het besluit van de Deutsche Oper. “Dat is gestoord”, aldus de minister. Hij noemde de beslissing “belachelijk en onacceptabel”.

Mozarts ‘Idomeneo’ gaat over de koning van Kreta, die na terugkeer van de Trojaanse oorlog gedwongen wordt zijn eigen zoon te offeren. Aan het eind van het stuk verschijnt koning Idomeneo ten tonele met een zak met daarin de afgehakte hoofden van Poseidon, als vertegenwoordiger van de antieke godsdiensten, Jezus, Boeddha en Mohammed, die hij als trofeeën presenteert. Volgens Neuenfels gaat het hierbij niet om kritiek op de islam.

In plaats van ‘Idomeneo’ voert de Deutsche Oper dit najaar Mozarts ‘Le Nozze di Figaro’ en Verdi’s ‘La Traviata’.

Die Welt.de
Schäuble nennt Opernabsetzung aus Angst vor Islamisten "verrückt"

Tagesspiegel Online
Die Deutsche Oper Berlin setzt „Idomeneo“ ab

Süddeutsche.de
Islamistische Gefährdung

Spiegel Online
Schäuble kritisiert Opernabsetzung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger