Wickert stopt als presentator Tagesthemen
Nieuws

Achtergrond - 30 augustus 2006

(30 augustus 2006) Morgen presenteert nieuwslezer Ulrich Wickert voor de laatste keer de Tagesthemen, het late Duitse journaal. Daarmee komt een einde aan een tijdperk. Wickert is voor veel Duitsers de belichaming van het nieuws.

Ulrich Wickert (63) is in de vijftien jaar dat hij het nieuws presenteerde een instituut geworden. Zijn rustige, integere en competente uitstraling maakte hem een geliefde en geloofwaardige presentator. De helft van de Duitse nieuwskijkers geeft aan Wickert te zullen missen. En dan vooral zijn afsluitende woorden: ‘Ik wens u een rustige nacht". Het Duitse woord dat hij daarvoor gebruikte was het ouderwetse geruhsam. Daar zijn veel Duitsers aan gehecht geraakt.

De Tagesthemen, het late journaal, is na het acht-uur-journaal het belangrijkste nieuwsprogramma op de eerste Duitse publieke zender ARD. Het biedt naast nieuws ook achtergronden en commentaar van wisselende deskundigen. Wickert leverde overigens zelf geen commentaar, hij was alleen de nieuwslezer. “Ik heb wel eens na een commentaar gezegd dat dit niet de mening van de redactie was. Maar ik wist altijd dat ik een andere rol had.”   

Uitglijders heeft Wickert – stropdassendrager van het jaar 2005 - nauwelijks gehad. Eén keer, vlak na de aanslagen van september 2001, zei hij dat Osama bin Laden en George Bush “dezelfde denkstructuren” hadden. Dat leverde hem zware kritiek op. Hij moest diep door het stof kruipen, maar mocht aanblijven en behield voor de kijker zijn geloofwaardigheid.

Wickert presenteert dit najaar een boekenprogramma op de ARD, ‘Wickerts Bücher’. De eerste aflevering met Günter Grass over zijn autobiografie ‘Beim Häuten der Zwiebel’ werd vorige week vervroegd uitgezonden vanwege diens bekentenis bij de Waffen-SS te hebben gediend. Wickert, francofiel, heeft zelf overigens enkele boeken op zijn naam staan, onder meer twee detectives en boeken over Frankrijk.

Zijn opvolger bij de Tagesthemen is Tom Buhrow (47), correspondent van de ARD in Washington en Parijs. De verwachting is dat hij in eerste instantie weinig zal veranderen aan de nieuwsuitzending. “Het ARD nieuws is geen plaats voor revoluties”, aldus de hoofdredacteur van het programma. Maar de “geruhsame Nacht” zijn de Duitsers waarschijnlijk voorgoed kwijt.

Welt Online
"Jetzt kann ich meinen Stuhl abgeben"
Ulrich Wickert feiert Abschied

Handelsblatt.com
Ein Nicht-Wickert als Wickert-Erbe

Tagesspiegel Online
15 JAHRE LANG „ANCHORMAN“ DER „TAGESTHEMEN“

FAZ.NET
Uli Wickert geht, kommt und liest

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger