CDU en SPD weigeren deelstaat-stemwijzer
Nieuws

Achtergrond - 16 augustus 2006

(16 augustus 2006) Inwoners van Mecklenburg-Vorpommern kunnen voor de verkiezingen in hun deelstaat op 17 september geen advies inwinnen via de Wahl-O-Mat, de Duitse stemwijzer. CDU en SPD ter plaatse hebben de stemwijzer afgekeurd. De andere partijen en de makers van de Wahl-O-Mat zijn het hier niet mee eens.

CDU en SPD in Mecklenburg-Vorpommern hebben samen besloten de Wahl-O-Mat voor de verkiezingen in hun deelstaat af te keuren. Het aanbod van de Bundeszentrale für politische Bildung - die de Wahl-0-Mat sinds 2002 maakt - zou "onprofessioneel" en "behoorlijk populistisch" zijn geweest. De Duitse stemwijzer kan alleen worden gebruikt als de betrokken politieke partijen hun goedkeuring verlenen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Wahl-O-Mat dat hij wordt afgekeurd. Wel hebben partijen eerder ook al kritiek geuit op de stemwijzer, bijvoorbeeld bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar. De gebruikte stellingen zouden de partijstandpunten niet genuanceerd genoeg weergeven. Maar de stemwijzer is een inmiddels algemeen geaccepteerd en populair adviesmiddel voor kiezers, juist vanwege het eenvoudige karakter ervan. Deelnemers kunnen via internet op zo'n dertig stellingen reageren en krijgen aan het eind een stemadvies. De stellingen zijn gebaseerd op de verkiezingsprogramma's van de deelnemende politieke partijen.

Opvallend is dat CDU en SPD de Wahl-O-Mat gezamenlijk afkeuren. Mecklenburg-Vorpommern wordt op dit moment geregeerd door een rood-rode regering van SPD en Linkspartei.PDS. De andere partijen en verschillende Duitse media spreken het vermoeden uit dat SPD en CDU na de verkiezingen samen verder willen en dus te grote tegenstellingen tussen deze partijen storend vinden. Dergelijke tegenstellingen worden in de Wahl-O-Mat juist benadrukt.

Ook zouden de deelstaatafdelingen van beide partijen vrezen dat de grote coalitie in Berlijn schade ondervindt van de verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. Het feit dat beide partijen van tevoren hebben afgesproken dat ze de Wahl-O-Mat afwijzen - hetgeen ze inmiddels ook hebben toegegeven - versterkt dit vermoeden.

CDU en SPD blijven erbij dat de Wahl-O-Mat gewoon niet goed genoeg was. "Politiek is gedifferentieerder dan hier werd gesteld", aldus SPD-partijsecretaris Thomas Krüger. Zijn CDU-collega Klaus-Dieter Götz vindt dat de meeste stellingen niet met ja of nee waren te beantwoorden. Een vergelijkbare stemwijzer leverde bij verkiezingen in Rijnland-Pfalz in maart van dit jaar echter geen problemen op.

"Het is een schandaal dat zo'n succesvol internetaanbod overal werkt behalve in Mecklenburg-Vorpommern", aldus de partijsecretaris van Bündnis 90/Die Grünen. "Waarschijnlijk hebben SPD en CDU vanwege een gebrek aan verschil tussen hun programma's besloten elkaar inhoudelijk niet te beconcurreren", vindt FDP-lijsttrekker Michael Roolf. Die Grünen, FPD en Linkspartei.PDS in Mecklenburg-Vorpommern vinden dat de Wahl-O-Mat heel goed te doen is. De Bundeszentrale für politische Bildung heeft laten weten de beslissing van CDU en SPD te betreuren.

De StemWijzer is overigens in 1989 bedacht en ontwikkeld door het Nederlandse Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). De landelijke doorbraak beleefde de StemWijzer in 2002. In dat jaar verscheen ook de eerste Duitse variant, de Wahl-O-Mat, op internet voor de Bondsdagverkiezingen van dat jaar. Sindsdien heeft de Bundeszentrale für politische Bildung voor elke verkiezing in Duitsland (met uitzondering van Brandenburg in 2004) een eigen Wahl-O-Mat gemaakt. Bij de Bondsdagverkiezingen van vorig jaar deden ruim vijf miljoen mensen de Duitse stemwijzer.

ZDF Heute.de
Wahl-O-Mat? Nein Danke

Sat1.de
Kein Wahl-O-Mat in Mecklenburg-Vorpommern

N24.de
Parteien kritisieren Wahl-O-Mat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger