Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat van start

Achtergrond - 2 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Welke thema's spelen in de Duitse verkiezingsstrijd een belangrijke rol? En welke partijen horen daarbij? Sinds vandaag staat de Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat online. Met behulp van 38 stellingen kunnen Duitse kiezers en Nederlandse geïnteresseerden zien welke Duitse partijen het dichtst bij hen staan. 

Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat van start
© Bundeszentrale für politische Bildung
Wahl-O-Mat Bondsdagverkiezingen 2021

In de Wahl-O-Mat komen verschillende thema's aan bod die in de Duitse politiek en maatschappij een belangrijke rol spelen. Zo zijn er stellingen over het invoeren van een snelheidslimiet op de Autobahn; het vervroegen van de Kohleausstieg - het sluiten van de kolencentrales - om de klimaatdoelen te kunnen halen; over de aanleg van de omstreden gaspijpleiding Nordstream 2, waarmee Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland wordt getransporteerd; en over het toenemende antisemitisme in Duitsland. Daarnaast zijn er stellingen over onderwerpen die ook in Nederland spelen, zoals over vliegbelasting en studiefinanciering. 

Vul de Wahl-O-Mat hier zelf in, en kijk welke Duitse politieke partij het beste bij je past.

De Wahl-O-Mat is gebaseerd op de Nederlandse StemWijzer van ProDemos en bestaat sinds 2002. Aan de hand van 38 stellingen bepaalt de Wahl-O-Mat wat de politieke voorkeuren zijn van degene die de kieswijzer invult. 39 van de 40 toegelaten Duitse partijen hebben gegevens voor de Wahl-O-Mat aangeleverd. De Bundeszentrale für politische Bildung (BpB) maakt de stemwijzers - ook voor deelstaatverkiezingen - om mensen te informeren over partijen en politieke onderwerpen. Het is tot nu toe de meest gebruikte kieswijzer in Duitsland.

Wahl-O-Mat, BpBToen de eerste Duitse kieswijzer in 2002 werd geïntroduceerd, waren veel partijen wantrouwig. Zouden die de kiezer niet verkeerd beïnvloeden? Inmiddels zijn kieswijzers in Duitsland gerespecteerde hulpmiddelen bij verkiezingen. Wel wordt er streng op de vorm gelet. De Wahl-O-Mat voor de Europese verkiezingen in 2019 werd door de rechter verboden, omdat die alleen de verkiezingsprogramma's van acht grote partijen met elkaar vergeleek.

Op de homepage van de Wahl-O-Mat voor de komende Bondsdagverkiezingen wordt nadrukkelijk vermeld dat de uitslag geen stemadvies is, maar "informatie biedt over verkiezingen en politiek". Bij de FAQ's waarschuwen de makers dat mensen hun keuze voor of tegen een partij "in geen geval" alleen van het resultaat van de Wahl-O-Mat afhankelijk mogen maken.   

Het is ook niet de bedoeling dat je de kieswijzer niet serieus neemt. Als je, op zoek naar een specifieke vraag, snel door de stellingen heen klikt, krijg je al snel een waarschuwing in beeld: "Beantwoordt u de vragen alstublieft zorgvuldig". 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Verkiezingsthema: Digitalisering

De coronacrisis toonde pijnlijk aan hoe erg Duitsland digitaal achterloopt. Wat willen de partijen eraan doen?

Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid.

Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

De kleine Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de politiek. Dit zijn hun lijsttrekkers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger