Duitslandweb logo Duitslandweb

Erdogan roept Duitse ambassadeur op het matje om satirisch liedje

Kort nieuws - 30 maart 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse ambassadeur Erdmann op het matje geroepen vanwege een clipje van het satirische NDR-programma 'extra3'. In het liedje 'Erdowie, Erdowo, Erdogan' wordt de Turkse president op de hak genomen, onder meer omdat hij de persvrijheid met voeten treedt. De ambassadeur moest vorige week dinsdag al tekst en uitleg komen geven. Gisteren moest hij opnieuw op gesprek komen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste in het eerste gesprek dat Erdmann ervoor zou zorgen dat de clip niet meer zou worden uitgezonden. In het tweede gesprek heeft Erdmann het belang van persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en een onafhankelijke justitie benadrukt. De Duitse regering heeft zich vandaag gedistantieerd van Erdogans kritiek, minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier roept Turkije op zich aan de Europese waarden te houden. Erdogan was behalve over de clip ook ontstemd omdat westerse diplomaten, onder wie Erdmann, vorige week vrijdag aanwezig waren bij het begin van het proces tegen twee kritische Turkse journalisten in Istanbul. 'extra3' heeft de gewraakte clip inmiddels uitgebracht met Engelse en Turkse ondertitels en Erdogan uitgeroepen tot medewerker van de maand. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.de en Deutsche Welle

Rudi Carrell veroorzaakte in 1987 een diplopmatieke rel tussen Duitsland en Iran met een videomontage en de taz in 2006 een kleine 'aardappeloorlog' met Polen. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger