Duitsland verbiedt alsnog tabaksreclame
Nieuws

Achtergrond - 29 juni 2006

(29 juni 2006) De Duitse regering wil onder druk van de Europese Unie  tabaksreclame verbieden. Eerder weigerde Berlijn de EU-richtlijn hierover te volgen en diende een klacht in bij het Europese Gerechtshof. Die dreigt nu te worden afgewezen.

De EU verbood met ingang van 1 augustus 2005 sigarettenreclame in gedrukte media, op radiozenders en internet en bij grote evenementen met een "grensoverschrijdend karakter". Duitsland weigerde de richtlijn te accepteren omdat het land vindt dat het niet binnen de competenties van de EU ligt om tabaksreclame te verbieden. Het zou de omzet en werkgelegenheid van meer dan veertigduizend tabakswinkels en tankstations schaden.

In september 2003 diende Duitsland een klacht in bij het Europese Gerechtshof. De regeling was wat de regering in Berlijn betreft "overtrokken en onnodig". De procureur-generaal van het Europese Gerechtshof verwierp eerder deze maand het grootste deel van de Duitse argumenten, waarmee de kans groot lijkt dat de Duitse aanklacht niet wordt geaccpeteerd. Gisteren besloot de Europese Commissie een klacht tegen Duitsland in te dienen omdat het verbod op tabaksreclame vorig jaar al had moeten zijn ingevoerd. De Duitse regering wil nu alnsog een wetsontwerp indienen, om een eventuele boete van de EU te voorkomen.

De Bondsraad is tegen het wetsontwerp. De vertegenwoordiging van de deelstaten vindt dat de regering haar kansen op een voor Duitsland positieve uitspraak van het Europese Gerechtshof verkleint als ze nu al toegeeft. In oktober 2005 en februari 2006 sprak Brussel Berlijn op haar halsstarrigheid aan, maar toen hield de Bondsregering nog voet bij stuk de richtlijn niet toe te zullen passen.

Volgens Brussel is het verbod op tabaksreclame een kernstuk van de Europese wetgeving ter bescherming van kinderen en jongeren. Ook andere landen die de richtlijn niet willen invoeren als Luxemburg, Tsjechië, Italië, Hongarije en Spanje hebben in april een waarschuwing van de EU gekregen. Luxemburg heeft inmiddels zijn bezwaren ingetrokken. Over eventuele stappen tegen de andere landen wil de Europese Commissie in juli een beslissing nemen.  

ZDF Heute.de
Berlin legt Entwurf für Tabakwerbeverbot vor

Süddeutsche Zeitung
Und die Liebe hat den Rauch zum Schleier

Spiegel Online
Bundesregierung beugt sich der EU

Welt.de
Regierung will Tabakwerbung nun doch verbieten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger