Duitsland negeert verbod tabakreclame
Nieuws

Achtergrond - 1 augustus 2005

(1 augustus 2005) Duitsland zal voorlopig het reclameverbod van de Europese Unie op tabak negeren. Vanaf vandaag mag in de EU-landen geen sigarettenreclame meer worden gemaakt in gedrukte media, op radiozenders en internet en bij grote evenementen met een "grensoverschrijdend karakter". Duitsland wil een uitspraak van het Europese Gerechtshof afwachten voor het zich aan het verbod zal houden.

Al eerder, in 2000, wist Duitsland een verbod op tabakreclame te voorkomen door de zaak aanhangig te maken bij het Europese Gerechtshof. Volgens de Bondsrepubliek ligt het niet binnen de competenties van de EU om dergelijke reclame te verbieden. De Europese Raad en het Europese Parlement motiveren het verbod met het argument dat de verschillende regels op dit gebied in de EU-landen tot hindernissen in het vrije verkeer van goederen en diensten kunnen leiden en dat daarom een harmonisatie van het tabakreclameverbod nodig is.

Duitsland ziet echter geen handelshindernissen. De bondsregering vermoedt dat het de Europese Unie te doen is om de bescherming van de gezondheid van de EU-burgers. Dat is echter een aangelegenheid van de nationale regeringen, en kan dus niet als argument voor het verbod door de EU worden aangevoerd. Overigens publiceerde minister van Gezondheid Renate Künast (Die Grünen) in mei van dit jaar nog een lijst met gevaarlijke stoffen in sigaretten om het roken tegen te gaan. Daarop volgde een discussie over een algeheel rookverbod in Duitsland.

Het reclameverbod heeft vergaande consequenties voor de verschillende media, zo wordt gevreesd, en kan ook nadelige gevolgen hebben voor evenementen als de Formule 1, voor een groot deel afhankelijk van reclameinkomsten van de tabaksindustrie. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, voorspelt voor de media een omzetdaling van 100 miljoen euro per jaar. Krantenuitgevers vermoeden dat verschillende publicaties het verbod niet zullen overleven.

Reclamebedrijven vrezen dat het tabakverbod slechts een voorbode zal zijn van nieuwe EU-regels, zoals een verbod op alcoholreclame. Tegenstanders van de EU-maatregelen willen dat de sigarettenindustrie de reclame zelf reguleert, door zich bijvoorbeeld met hun reclame niet op jongeren te richten.

Vermoedelijk laat de uitspraak van het Europese Gerechtshof in deze zaak nog even op zich wachten. Tot die tijd zal in Duitsland reclame voor sigaretten worden gemaakt. De Europese Commissie kan Duitsland een geldstraf opleggen voor het negeren van EU-wetgeving.

ZDF Heute
Tabakwerbeverbot: Fallbeil aus Brüssel

Die Welt
Deutschland ignoriert das Tabakwerbeverbot

Frankfurter Rundschau
In Zukunft gilt das Prinzip Litfass-Säule

Der Spiegel
CDU-Politiker will Zigaretten verbieten

FAZ.NET
Wie die EU die Formel 1 auf Sparkurs zwingt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger