Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland perkt tabakreclame in

Kort nieuws - 3 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Al jaren discussieert de Duitse politiek over een verbod op tabakreclame, maar tot nu toe wilden CDU en CSU daar niet aan. Nu heeft de Bondsdag ingestemd met een inperking van de reclame voor tabak. 

In bioscopen mag vanaf 2021 geen tabakreclame meer worden vertoond bij films die zijn goedgekeurd voor mensen onder de 18 jaar. Ook mogen, behalve in speciaalzaken, geen gratis sigaretten meer worden uitgedeeld, zoals bijvoorbeeld bij congressen of andere evenementen. Vanaf 2022 wordt reclame voor sigaretten op billboards en in bushokjes verboden, in 2023 geldt dat ook voor tabakverwarmers en nog een jaar later voor e-sigaretten.

De Bondsdag heeft donderdag met de wet ingestemd, de Bondsraad - de vertegenwoordiging van de deelstaten - moet dat nog doen. Medici pleiten al langer voor een reclameverbod, vooral om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Eerdere pogingen om tabakreclame te verbieden strandden, vooral omdat de CDU/CSU tegen was. Volgens de christendemocraten zouden de reclames nauwelijks invloed hebben op de beslissing om te gaan roken. De weerstand in de partij wordt ook wel aan de grote invloed van de tabakproducenten geweten. Op partijcongressen waren zij bijvoorbeeld als sponsors aanwezig. Ook speelt een rol dat de tabakreclame in bijvoorbeeld bushokjes een welkome extra inkomstenbron is voor gemeenten. De industrie geeft naar schatting 100 miljoen euro per jaar uit aan bioscoop- en buitenreclame, volgens Tagesschau

Eind vorig jaar veranderde de houding van de CDU/CSU, toen prominente partijgenoten zoals landbouwminister Klöckner, gezondheidsminister Spahn, kanselier Merkel en de nieuwe speciale gezant voor het drugsbeleid, Drogenbeauftragte Daniela Ludwig zich voor een verbod uitspraken. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger