Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt tegen automatische orgaandonatie

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse parlement heeft vanmorgen tegen het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) gestemd, die wilde dat iedereen vanaf oktober 2022 automatisch orgaandonor werd. Wie dat niet had gewild, had dat specifiek moeten aangeven. 

Het wetsvoorstel van Spahn en SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach wordt de Widerspruchslösung genoemd en is vergelijkbaar met de Nederlandse wet die in juli 2020 van kracht wordt. Maar de meerderheid in de Bondsdag is er niet mee akkoord gegaan: 379 parlementariërs stemden donderdagochtend tegen, 292 voor, drie onthielden zich van stemming. De fractiediscipline was voor deze stemming opgeheven.

Een duidelijke meerderheid was er daarna voor het voorstel van de parlementariërs Annalena Baerbock (Die Grünen) en Katja Kipping (Die Linke), de zogenoemde erweiterte Zustimmungslösung: mensen moeten nadrukkelijk zelf kiezen voor het donorschap. Maar burgers moeten wel vaker de donor-vraag krijgen voorgelegd, bij artsen of bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld als ze (nieuwe) identiteitspapieren aanvragen. 432 Bondsdagleden stemden voor dit voorstel, 200 tegen, 37 onthielden zich van stemming.

Beide voorstellen zijn erop gericht meer orgaandonoren te werven. Duitsland kampt met een groot tekort aan orgaandonoren. Het aantal daalde vorig jaar naar 932, meldde de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO). Met 11,2 donoren per miljoen inwoners is Duitsland internationaal een van de hekkensluiters, aldus de DSO. Lees meer over Spahns voorstel en over het aangenomen voorstel bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Scholieren uit heel Nederland rapten in het Duits bij de hiphop-battle 2022 in Amsterdam.


Lees meer

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

De klimaatacties van de afgelopen weken riepen een storm aan kritiek op in Duitsland. De 'Klimakleber' gaan te ver, vinden velen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger