Debat over orgaandonatie verdeelt Bondsdag
Kort nieuws - 29 november 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdag is verdeeld over het voorstel van gezondsheidsminister Jens Spahn (CDU), die wil dat mensen automatisch orgaandonor worden, tenzij ze aangeven dat niet te willen. De meerderheid van de Bondsdagleden die woensdag tijdens een debat aan het woord kwam was kritisch.
Het voorstel voor automatische orgaandonatie is vergelijkbaar met de nieuwe orgaanwet die in 2020 in Nederland van kracht wordt. Spahn hoopt zo dat het aantal donoren in Duitsland flink stijgt.
Het voorstel kreeg steun van SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach, die benadrukte dat er 10.000 mensen in Duitsland wachten op een nieuw orgaan. Een op de vijf van hen sterft terwijl hij op de wachtlijst staat. Maar veel Bondsdagleden, die individueel hun mening mochten geven, waren kritisch. Katja Kipping van Die Linke wees erop dat sinds de medische misdaden tijdens het nationaalsocialisme Duitsers toestemming moeten geven bij elke medische behandeling. FDP-parlementariër Christine Aschenberg-Dugnus noemde het plan van Spahn 'absurd'.
Sommige Bondsdagleden zien meer in een andere oplossing, namelijk dat mensen bij de aanvraag van een nieuw paspoort antwoord geven op de donorvraag. Over nieuwe orgaandonatiewetgeving zal op z'n vroegst medio 2019 worden beslist. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel
Lees meer over 'Politiek':
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Reacties
Ik hoop dat de Duitsers de wet wel tegenhouden. Wij zijn in Nederland opgezadeld met een wet om verplicht na te denken over het donorschap en gelijktijdig heeft MinVWS geschreven aan de leden Tweede Kamer dat zij het ongewenst vindt de burgers te informeren. Hersendood is niet dood en het Nederlandse hersendoodprotocol deugt niet. Deugt het Duitse wel? Lees mijn notitie over orgaandonatie en u weet het allemaal. www.annetwood.nl/orgaandonatie en kies voor zwartboek