Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse parlementariërs steunen orgaandonatie met tattoo

Kort nieuws - 22 mei 2024

Enkele Duitse parlementsleden hebben afgelopen donderdag een tatoeage laten zetten om hun steun voor orgaandonatie te tonen. De tatoeage heeft de vorm van een hele en twee halve cirkels die de letters O en D voorstellen, van het woord orgaan en donor. Het symboliseert het tekort aan orgaandonoren in Duitsland.

Het aantal orgaandonoren in Duitsland was vorig jaar 965. Momenteel wachten meer dan 8000 mensen dringend op een orgaandonatie en kan het gemiddeld acht tot tien jaar duren voordat ze er een krijgen. Met elf donoren per miljoen inwoners is Duitsland een van de landen met de minste orgaandonaties in Europa.

Om de orgaandonatie te verbeteren is er dit voorjaar een online register gelanceerd. Daarin kunnen burgers aangeven dat ze hun organen beschikbaar stellen, mochten ze komen te overlijden.

De tatoeage is ook bedoeld om duidelijkheid aan familieleden en artsen te geven tijdens noodgevallen en moet dus op een zichtbare plek op de arm of het been worden gezet.

Volgens Der Tagesspiegel hebben 18 Bondsdagleden een tattoo laten plaatsen. Voor parlementsleden die geen permanente tatoeage wilden, waren er tijdens de actie ook opplakbare tatoeages beschikbaar als alternatief.

De tatoeage is geen officieel document en kan de bestaande orgaandonorkaart, wilsverklaring of registratie in het orgaandonorregister niet vervangen. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Radioeins.

N.B.: Een lezer wees ons erop dat de formulering 'orgaandonatie na overlijden' discutabel is, omdat moeilijk is vast te stellen wanneer een persoon is overleden. In Duitsland kan orgaandonatie alleen plaatsvinden als een patiënt hersendood is. In Nederland kan dit ook bij 'overlijden na een circulatiestop', ofwel Donation after Circulatory Death (DCD). We hebben de formulering 'na overlijden' daarom aangepast naar 'mochten ze komen te overlijden'. 

Reacties

- 23 mei 2024 08:37

Geen enkele orgaandonor is overleden als hij/zij de organen doneert. Een dono is wettelijk doodverklaard maar sterft pas als de organen zijn verwijderd. Wil je meer weten? Lees dan de brochure door (link verwijderd door de redactie)

Aangepast door een administrator op 2024-05-24 10:27:20

Reageer
Wiebke Pittlik - 24 mei 2024 10:33

Ik verwijs u graag naar de informatie op de website van de Rijksoverheid of de transplantatiestichting waarin wordt uitgelegd dat de organen na overlijden worden gedoneerd. Om de organen goed te houden, wordt de overledene aan de kunstmatige beademing gehouden zodat er nog zuurstof bij de organen komt. Groet, de redactie

Aangepast op 2024-05-24 10:33:51

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger