Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Spahn zet druk op debat orgaandonatie

Kort nieuws - 1 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister Jens Spahn van Gezondheid presenteert vandaag zijn voorstel om iedereen automatisch orgaandonor te maken tenzij iemand bezwaar maakt. Tegenstanders zijn verrast over zijn tempo.

Het voorstel om iedereen automatisch orgaandonor te maken tenzij er bezwaar wordt gemaakt, is fractie-overstijgend en opgesteld door Spahn (CDU), SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach en Petra Sitte van Die Linke. Het wordt de doppelte Widerspruchslösung genoemd. Een andere groep parlementariërs - Groenen-voorzitter Annalena Baerbock en negen afgevaardigden van bijna alle partijen in de Bondsdag - willen dat mensen pas orgaandonor zijn als ze dat zelf aangeven. Wel moet iedereen daar dan naar gevraagd worden, bijvoorbeeld als iemand een paspoort aanvraagt. 

De bedoeling is dat de Bondsdag uitvoerig over beide voorstellen debatteert en erover stemt zonder dat de parlementariërs aan de fractiediscipline gebonden zijn. Wanneer dat debat plaatsvindt, is nog niet vastgelegd. Dat Spahn nu met zijn voorstel komt, is een onaangename verrassing, zeggen de andere parlementariërs. Ze hadden afgesproken dat ze tegelijkertijd met de voorstellen naar buiten zouden komen, zegt Baerbock.

In Duitsland staan volgens de Deutschen Stiftung Organtransplantation 9400 mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger