
Emotionele discussie over test op Down-syndroom
Kort nieuws - 11 april 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebMoet een bloedtest waarmee zwangeren kunnen zien of hun kind Down-syndroom heeft, worden vergoed door de verzekering? Over die vraag debatteert de Bondsdag vandaag. In Duitse media wordt het thema uitvoerig en emotioneel bediscussieerd.
De beslissing of de zogenoemde NIPT-test wordt vergoed of niet, wordt uiteindelijk na de zomer genomen door een speciale adviescommissie. Deze commissie heeft stellingnames gevraagd aan bijvoorbeeld de ethiekraad, de artsenkoepel en aan de Bondsdag.
De Bondsdagleden mogen hun standpunt vrij bepalen, er geldt voor dit gevoelige onderwerp geen fractiediscipline. Op dit moment wordt een vruchtwaterpunctie wel vergoed als er een verhoogde kans op Down-syndroom is bij het ongeboren kind. De bloedtest, die veel veiliger is, moeten zwangeren zelf betalen. Daardoor lopen vrouwen met weinig geld meer risico, en dat is een ongewenste situatie, vinden voorstanders van vergoeding. Tegenstanders vrezen onder meer dat vergoeding zal leiden tot meer abortussen. Ook vinden velen dat mensen met Down-syndroom recht op leven hebben. Een activiste met Down heeft de Bondsdagleden een petitie overhandigd omdat ze vindt dat mensen met Down ten onrechte als 'ongewenst' worden beschouwd. Verreweg de meeste vrouwen die de test doen, breken de zwangerschap af als Down wordt vastgesteld.
In Nederland kan iedereen kiezen voor de NIPT-test. Wie de test wil, doet wel automatisch mee aan een wetenschappelijk onderzoek en moet 175 euro betalen. Dit bedrag wordt in Nederland niet vergoed. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en Süddeutsche Zeitung
Lees ook het interview met activiste Natalie Dedreux op Deutschlandfunk
Lees meer over 'Maatschappij':

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen

Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD

Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Reacties
Geen reacties aanwezig