Duitslandweb logo Duitslandweb

Emotionele discussie over test op Down-syndroom

Kort nieuws - 11 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Moet een bloedtest waarmee zwangeren kunnen zien of hun kind Down-syndroom heeft, worden vergoed door de verzekering? Over die vraag debatteert de Bondsdag vandaag. In Duitse media wordt het thema uitvoerig en emotioneel bediscussieerd.

De beslissing of de zogenoemde NIPT-test wordt vergoed of niet, wordt uiteindelijk na de zomer genomen door een speciale adviescommissie. Deze commissie heeft stellingnames gevraagd aan bijvoorbeeld de ethiekraad, de artsenkoepel en aan de Bondsdag.

De Bondsdagleden mogen hun standpunt vrij bepalen, er geldt voor dit gevoelige onderwerp geen fractiediscipline. Op dit moment wordt een vruchtwaterpunctie wel vergoed als er een verhoogde kans op Down-syndroom is bij het ongeboren kind. De bloedtest, die veel veiliger is, moeten zwangeren zelf betalen. Daardoor lopen vrouwen met weinig geld meer risico, en dat is een ongewenste situatie, vinden voorstanders van vergoeding. Tegenstanders vrezen onder meer dat vergoeding zal leiden tot meer abortussen. Ook vinden velen dat mensen met Down-syndroom recht op leven hebben. Een activiste met Down heeft de Bondsdagleden een petitie overhandigd omdat ze vindt dat mensen met Down ten onrechte als 'ongewenst' worden beschouwd. Verreweg de meeste vrouwen die de test doen, breken de zwangerschap af als Down wordt vastgesteld.

In Nederland kan iedereen kiezen voor de NIPT-test. Wie de test wil, doet wel automatisch mee aan een wetenschappelijk onderzoek en moet 175 euro betalen. Dit bedrag wordt in Nederland niet vergoed. Lees meer bij TagesschauTagesspiegel en Süddeutsche Zeitung

Lees ook het interview met activiste Natalie Dedreux op Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger