Ophef over uitspraak Oost-Duits racisme
Nieuws

Achtergrond - 18 mei 2006

(18 mei 2006) Vooraanstaand SPD-politicus Heye heeft veel ophef veroorzaakt met zijn waarschuwing aan WK-gangers "met een andere huidskleur" sommige gebieden in Oost-Duitsland te bezoeken, omdat ze hun leven daarmee in gevaar brengen. Veel Duitse politici reageerden woedend, maar Heye krijgt ook steun.

Heye, voormalig adviseur van Gerhard Schröder en hoofdredacteur van het sociaal-democratische blad Vorwärts, zei gisteren op de Duitse radio dat hij "mensen met een andere huidskleur" afraadt sommige "kleine en middelgrote steden" in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg te bezoeken, omdat het daar voor hen zeer gevaarlijk is. "Het is mogelijk dat zij deze plaatsen niet levend verlaten", aldus Heye. Hij maakte de opmerking met het oog op de vele buitenlanders die Duitsland zullen aandoen tijdens het WK voetbal deze zomer. Overigens bevinden slechts twee van de twaalf voetbalstadions zich in Oost-Duitsland, namelijk in Leipzig en Berlijn, en zijn alle Afrikaanse en Aziatische teams gehuisvest in West-Duitse steden.

De meeste Duitse politici reageerden woedend op de uitspraken van de SPD-er. Heye scheert hele Oost-Duitse gebieden over één kam en verdoordeelt ze daarmee geheel onterecht, luidt de kritiek. De uitspraken zijn volgens critici "onzin en van ongekende domheid". De minister-president van Brandenburg, SPD-er Matthias Platzeck, vindt dat Heye met zijn opmerkingen de strijd tegen rechts-extremisme schaadt. Heye gaat, aldus Platzeck, volledig voorbij aan alle pogingen die in Oost-Duitsland worden ondernomen om racisme tegen te gaan.

Maar Heye krijgt ook steun voor zijn opmerkingen. Volgens Daniel Cohn-Bendit, die voor Die Grünen in het Europees Parlement zit, is het "de realitiet dat schoolklassen met veel migrantenkinderen zich afvragen of het veilig is in Brandenburg of Mecklenburg-Vorpommern te kamperen." Het is, zo zegt Cohn-Bendit, in bepaalde Oost-Duitse gebieden "chique om racist te zijn."

De Berlijnse politicoloog Yonas Endrias, vice-president van de Internationale Liga voor Mensenrechten en lid van de Afrika-raad, bevestigt wat Heye zegt: "Geen van ons zwarten zou met zijn familie een bezoekje aan Brandenburg brengen." Weliswaar kom je in West-Duitsland ook racisme tegen, "maar het is veel waarschijnlijker dat je als gekleurde buitenlander in een Oost-Duitse stad wordt aangevallen." Onlangs werd Brandenburg nog opgeschrikt door de mishandeling van een uit Ethiopië afkomstige Duitser

Ook het toonaangevende weekblad Der Spiegel is het met Heye eens. "Het grootste probleem van het nieuwe Duitsland is het alledaagse racisme, waar buitenlanders in de voormalige DDR op stuiten", aldus Der Spiegel. Dat racisme komt niet van een rechtsradicale minderheid, maar "vanuit het maatschappelijke midden. Juist dat maakt de situatie zo gevaarlijk". De krant noemt het de hoogste tijd dat over dit probleem duidelijke taal wordt gesproken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger