Boze politici leveren hun Nokia-mobieltjes in
Nieuws

Achtergrond - 18 januari 2008

(18 januari 2008) Vooraanstaande Duitse politici hebben woedend hun Nokia-mobieltjes ingeleverd. Ze zijn boos vanwege de aangekondigde sluiting van de Nokia-fabriek in Bochum, waardoor 2300 mensen hun baan verliezen.

Afbeelding: tobias.munich, www.flickr.com De aankondiging van Nokia deze week heeft in Duitsland een lawine aan boze reacties veroorzaakt. Dit jaar sluit de onderneming de laatste mobieltjesfabriek in Duitsland, de Nokia-vestiging in Bochum.

Het Finse bedrijf verplaatst de productie naar Roemenië, omdat in Duitsland de loonkosten te hoog zijn.

Duitsland is meer dan verontwaardigd. De fabriek in Bochum draaide immers gewoon winst. Politici, vakbonden en werknemers vinden het onaanvaardbaar dat duizenden mensen op straat staan alleen omdat Nokia nóg meer winst wil maken. “Dit is een enorme zwijnerij”, foeterde SPD-fractievoorzitter Peter Struck.

Politiek wil geld terug

De woede blijft niet beperkt tot de linkse partijen. Landbouwminister Horst Seehofer van de Beierse CSU laat onderzoeken of zijn ministerie Nokia kan boycotten.

Dat het Finse bedrijf bovendien jarenlang miljoenensubsidies van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft gekregen, vindt het politieke establishment ongehoord. Deelstaatpremier Jürgen Rüttgers (CDU) wil het geld terugeisen, bijna 90 miloen euro. 

Commentatoren realistisch

Alleen de commentaren in de grote Duitse kranten sluiten zich niet aan bij de volkswoede. “We weten precies hoe dit verhaal afloopt”, verzucht het Handelsblatt. De krant wijst naar politici als deelstaatpremier Rüttgers, die zich met theatraal misbaar sterk maken voor banenbehoud.

Het “politieke betrokkenheidstoerisme” (Handelsblatt) loopt op volle toeren, maar uiteindelijk blijft het een beslissing van Nokia. Verplaatsen van de productie is nu eenmaal eigen aan bedrijven die op de wereldwijde markt moeten concurreren.

Het is niet rendabel meer om gebruikerselektronica in Duitsland te fabriceren. Dat kan inmiddels in bijna elk lagelonenland net zo goed. “Alleen Duitse politici willen dat maar niet begrijpen.”

Nokia is de allerlaatste producent van mobieltjes die de handdoek in de ring gooit in Duitsland. Eerder gingen BenQ (Siemens) en het Amerikaanse Motorola het Finse bedrijf voor.

Aanbevolen door de redactie:

Subventionsheuschrecke Nokia? (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Kommentar: Eins, zwei, viele Nokias (Handelsblatt)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger