Miljardenfusie van Siemens en Nokia
Nieuws

Achtergrond - 19 juni 2006

(19 juni 2006) Siemens en zijn concurrent Nokia gaan een miljardenfusie aan. De telecombedrijven voegen hun netwerkdivisies samen. De nieuwe combinatie wordt de op twee na grootste onderneming in telecomnetwerken ter wereld.

Het Duitse Siemens en het Finse Nokia krijgen beide een aandeel van 50 procent in het nieuwe bedrijf, dat Nokia Siemens Networks gaat heten. De omzet van beide bedrijven was in 2005 bijna zestien miljard euro. De Finnen krijgen de leiding in het concern. Het hoofdkwartier wordt Helsinki gevestigd en Nokia levert de bestuursvoorzitter. Wel worden drie van de vijf onderdelen van de nieuwe onderneming in München gehuisvest, waar Siemens zijn hoofdkantoor heeft.

Met de fusie willen beide ondernemingen jaarlijks 1,5 miljard euro besparen. Daarbij komen mogelijk negenduizend banen op de tocht te staan. Nokia en Siemens deelden mee in vier jaar tijd tien tot vijftien procent van de in totaal 60 duizend arbeidsplaatsen van het nieuwe bedrijf te willen schrappen.

De deal betekent een opsteker voor de kwakkelende netwerkdivisie van Siemens, Com geheten. Het bedrijf is qua omzet het belangrijkste onderdeel van Siemens, maar het blijft al jaren achter bij de doelstellingen. Debet hieraan is onder meer goedkope concurrentie uit Azië. De afgelopen maanden deden bij Com speculaties over harde ingrepen of verkoop de ronde. In het nieuwe fusiebedrijf worden de vaste en mobiele netwerkactiviteiten van Com ondergebracht. Eerder deed Siemens zijn verliesgevende mobiele telefoons van de hand. Die zijn gekocht door het Taiwanese BenQ.

Nokia Siemens Networks wordt de op twee na grootste onderneming in telecomnetwerken ter wereld, na het Zweedse Ericsson en de aangekondigde combinatie van Alcatel uit Frankrijk en het Amerikaanse Lucent.

Die Welt
Milliardenfusion von Siemens und Nokia im Netzwerkgeschäft

Spiegel Online
Siemens und Nokia legen Netzwerk-Sparten zusammen

FAZ.NET
In Helsinki entsteht „Nokia Siemens Networks“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger