Succesvolste Duitse zanger Grönemeyer is 50
Nieuws

Achtergrond - 12 april 2006

(12 april 2006) Herbert Grönemeyer is vandaag 50 jaar geworden. Veel Nederlanders hebben nog nooit van hem gehoord, maar hij is de succesvolste Duitse popzanger aller tijden. En dat terwijl Grönemeyer niet knap is, geen mooie stem heeft en vaak onverstaanbaar zingt.

Grönemeyer brak in 1984 door met zijn album '4630 Bochum'. Van deze plaat, die 80 weken in de hitlijsten stond, kwamen zijn grote hits 'Männer', het lied dat hem in heel Duitsland bekend maakte, en 'Bochum - ich komm' aus Dir', een ode aan de plaats in het Roergebied waar hij opgroeide. In de jaren daarna bleef hij hits scoren als 'Kinder an die Macht' en 'Halt mich'.

Voor hij doorbrak als zanger had Grönemeyer al een carrière als theateracteur achter de rug. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig speelde hij in de theaters van Hamburg, Berlijn, Stuttgart en Keulen. Ook verscheen hij regelmatig als acteur op tv of op het witte doek. Zijn bekendste rol was die van luitenant Werner in de succesvolle film 'Das Boot' uit 1981.

Toch is hij in de eerste plaats Duitslands succesvolste popzanger. In de portretten die in de Duitse media verschijnen naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag, zoeken journalisten naar een verklaring voor zijn populariteit. Grönemeyer is geen knappe man, hij heeft een rauwe stem en zingt zijn teksten zo onverstaanbaar, dat lang niet altijd duidelijk is waar zijn liedjes over gaan. Maar, zo luidt de verklaring, Grönemeyer is authentiek en zijn eigen stijl altijd trouw gebleven. Hij weet zware en moeilijke thema's eenvoudig te brengen, is politiek geëngageerd en nooit op zoek geweest naar het snelle succes of het grote geld.

In 1998 trok Grönemyer zich voor een aantal jaar uit het openbare leven terug nadat zijn broer en zijn vrouw, de actrice Anna Henkel, kort na elkaar waren overleden. Grönemeyer zegde al zijn optredens af en verhuisde met zijn twee kinderen naar Londen. In 2002 kwam hij verrassend terug met zijn album 'Mensch', dat hem met de gelijknamige single zijn eerste nummer 1 hit opleverde en inmiddels in Duitsland drie miljoen keer is verkocht.

Grönemeyer viert zijn verjaardag vandaag in Londen, waar hij nog steeds woont. Hij werkt daar aan zijn nieuwe album, dat in 2007 moet uitkomen. Op 12 mei van dit jaar kunnen de fans echter al voor een nieuw Grönemyer-nummer naar de winkels: dan verschijnt het FIFA-album 'Voices' met daarop Grönemeyers WK-song 'Celebrate the day'.

ZDF Heute.de
"Mensch": Grönemeyer wird 50

Süddeutsche Zeitung
Der Menschenversteher

Stern.de
Musik, Fußball und Nächstenliebe

FAZ.NET
Weil er wärmt, wenn er erzählt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger