Reve: 'Aansluiting Nederland bij Duitsland'
Overleden volksschrijver had talloze onvermoede zijden

Achtergrond - 10 april 2006

(10 april 2006)  De zaterdag in het Belgische Machelen overleden Gerard Reve hield op 14 december 1993, enkele dagen na zijn zeventigste verjaardag, een warm pleidooi voor de aansluiting van Nederland bij Duitsland.

In een televisie-uitzending kondigde Reve de oprichting aan van de Algemene Heimwee Partij. Het belangrijkste programmapunt van deze partij was, naast de verbreiding van het Rooms-Katholicisme in Nederland, de aansluiting van Nederland bij Duitsland. "In 1648 was het Nederduits, nu is het wederduits", aldus de volksschrijver.

Reve legde ook uit welke bedoeling er achter de aansluiting bij Duitsland stak. Door de invoering van het Duits – een logisch gevolg van de aansluiting – zou iedere Nederlander Duits moeten leren. Dat was niet erg, want Nederlands werd toch niet meer onderwezen. Bovendien is dat Duits, met zijn naamvallen, voor Nederlanders erg moeilijk te leren. Ook dat was goed, want zo kwam er automatisch een toplaag aan de macht van slimme, rijke mensen die het Duits wel machtig waren. De armen hadden, aldus de auteur, dan geen deel meer aan de macht. Reve: "Dat is ook goed, want arme mensen zijn slecht. Anders zouden ze niet arm zijn, niet?"

Reacties

G.R. Hinsen - 7 april 2019 21:25

Het is een goed idee om Nederland aan te sluiten bij Duitsland om de werkloosheid en armoede op te heffen, want dan wordt er personeel gevraagd in plaats van ontslagen. Nederland heeft te veel werklozen, maar Duitsland wordt personeel gevraagd.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger