Duits ziekteverzuim lager dan ooit
Nieuws

Achtergrond - 19 april 2006

(19 april 2006) Duitse werknemers hebben zich vorig jaar minder ziek gemeld dan ooit tevoren. Dat komt niet omdat Duitsers gezonder zijn. Angst voor werkloosheid beweegt hen ertoe liever ziek op werk te verschijnen dan een dagje thuis te blijven.

Het lage Duitse ziekteverzuim is een absoluut diepterecord, meldde de landelijke organisatie voor ziektekostenverzekeraars BKK. Het aantal dagen dat Duitse werknemers ziek waren, daalde in 2005 tot 12,7. Iets minder dan de helft (44 procent) van de werknemers meldde zich helemaal niet ziek. Bij de BKK is elke vierde Duitse werknemer verzekerd.

Reden voor de lage cijfers is angst voor werkloosheid, verklaarde een woordvoerder van de BKK. Een onderzoek van de ziektekostenverzekeraar DAK had uitgewezen dat bedrijven in moeilijke tijden eerder oudere en geregeld zieke werknemers ontslaan. Liever dan het risico op ontslag te lopen, verschijnen Duitsers ziek op werk, concluderen Duitse media. Zelfs in bedrijfstakken met een hoge lichamelijke belasting, zoals de vuilnisophaaldienst, daalde het ziekteverzuim.

Duitsers zijn ook minder vaak ziek dan hun Nederlandse collega’s. Het Duitse landelijke verzuimcijfer – het percentage niet-gewerkte dagen – lag volgens de Bondsregering in 2004 op 3,4 procent. Dat jaar was het ziekteverzuim van Nederlandse werknemers gemiddeld 4,6 procent. Vorig jaar was het Duitse percentage 3,4.

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was het aantal Duitse zieken bijna twee keer zo hoog als nu. Het langst bleven werknemers ziek in 1980, in het toenmalige West-Duitsland, toen verschenen Duitsers gemiddeld 26 dagen niet op werk. Na de vereniging bereikte het aantal ziektedagen een hoogtepunt in 1991. Toen kwamen werknemers wegens ziekte 25 dagen per jaar niet opdagen.

Bundesverband der Betriebskrankenkassen (BKK)
Krankentage 2005 auf niedrigstem Wert seit Erhebungsbeginn

Stern.de
Lieber krank zur Arbeit, als ohne Job

SpiegelOnline
Krankenstand auf Rekordtief

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger