Geen eind aan stakingen in zicht
Nieuws

Achtergrond - 6 maart 2006

(6 maart 2006) De stakingen van personeel in openbare dienst gaan na vier weken onverminderd door in tien van de zestien Duitse deelstaten. Een einde lijkt nog niet in zicht. Het openbare leven is de dupe, zoals afgelopen weekend in Beieren.

Door de zwaarste sneeuwstormen sinds jaren heerste in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren afgelopen weekend chaos op straten en snelwegen. Het personeel in de wegenbouw, dat ook zorg draagt voor het sneeuwvrij maken van de wegen, staakte in zes gebieden in Beieren tegen onbetaalde arbeidstijdverlenging. Deze week zal de staking worden uitgebreid tot veertien Beierse wegenbouwdiensten.

FDP-secretaris-generaal Dirk Niebel betichtte de stakers van “absoluut onverantwoordelijk gedrag” en eiste consequenties voor de stakingsleiders. “Hier neemt men op de koop toe dat de gezondheid en levens van mensen gevaar lopen. Er is in zekere zin sprake van opzet”, zo uitte hij zijn woede in een lokale krant.

Dienstenvakbond Ver.di, die de stakingen organiseert, bevestigde dat de inzet van meer wegpersoneel de chaos op de Beierse snelwegen had kunnen beperken. De deelstaten willen volgens de vakbond echter zelf op personeel besparen door hun werknemers meer uren te laten draaien. Daarmee kun je problemen als die van afgelopen weekend niet te lijf, aldus Ver.di: “Een sneeuwschuiver kan maar door één man worden bestuurd, het helpt niet als hij dat vijftig of zestig uur achter elkaar doet.”

Inmiddels wordt in tien deelstaten gestaakt door mensen in dienst van de lokale of deelstaatsoverheden, in enkele al een maand lang. Met name personeel van vuilnisophaaldiensten, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, theaters en overheidsinstanties hebben het werk neergelegd. De stakingen richten zich overal tegen inkrimping van personeel gepaard aan langere werktijden. Zo pleit minister-president Dieter Althaus (CDU) van deelstaat Thüringen vandaag voor een 42-urige werkweek zonder salarisverhoging.

Voorzitter van vakbond Ver.di in deelstaat Nedersaksen Wolfgang Denia toont zich in het dagblad Neue Presse echter strijdlustig. In steeds meer sectoren wordt het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. Een oplossing is nog lang niet in zicht. Bovendien beschikt de vakbond over genoeg stakingsgeld in de kas om nog “maandenlang” door te gaan.

Sueddeutsche.de
Bayern, ein Winter-Albtraum

Die Welt.de
Öffentlicher Dienst: Streiks werden ausgeweitet

Spiegel Online
Ver.di streikt weiter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger