Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en oppositiepartijen zijn asielconflict CDU en CSU zat

Kort nieuws - 19 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD, coalitiepartner van de CDU/CSU, is het asielconflict tussen de CDU en de CSU zat. Ook de oppositie eist een eind aan de ruzie. Dat einde lijkt echter nog niet in zicht.

Het asielconflict tussen CDU en CSU is zeer gevaarlijk voor Duitsland en Europa, zegt SPD-vice-voorzitter Schäfer-Gümbel. De zusterpartijen maken elkaar af op grond van persoonlijke ruzies, zegt hij: "Dat kan niet in een coalitie." De SPD benadrukt bovendien dat zij als coalitiepartner ook nog moeten instemmen met Seehofers immigratieplan. 

De oppositiepartijen roepen CDU en CSU eveneens op hun strijd te beëindigen. Die is nu alleen maar uitgesteld, vinden de Groenen, de FDP en Die Linke. Ze willen ook eindelijk eens het immigratieplan van Seehofer zien, waarmee de ruzie vorige week begon. De FDP en de AfD zijn het overigens met de CSU eens dat Duitsland zijn eigen plan moet trekken in het asielbeleid. 

De strijd is voorlopig nog niet voorbij. Merkel heeft weliswaar twee weken gekregen om naar een Europese oplossing te zoeken, maar CSU-leider Seehofer benadrukte vanmorgen dat hij vasthoudt aan zijn standpunt en een strenger migratiebeleid wil. Ook bekritiseerde hij Merkels waarschuwing dat alleen zij - volgens de in Duitsland geldende Richtlinienkompetenz van de kanselier - kan bepalen of Duitsland asielzoekers wegstuurt bij de grens. Duitse media melden dat Seehofer van plan is woensdag in het kabinet voor te stellen dat de controle op de Duitse asielinstantie Bamf voortaan door zijn ministerie van Binnenlandse Zaken te laten uitvoeren, en niet meer zoals nu door Merkels kanselarij. Lees meer bij tagesschau.de over andere partijen en over Seehofer, bij de FAZ en bij Handelsblatt

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger