Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en oppositiepartijen zijn asielconflict CDU en CSU zat

Kort nieuws - 19 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD, coalitiepartner van de CDU/CSU, is het asielconflict tussen de CDU en de CSU zat. Ook de oppositie eist een eind aan de ruzie. Dat einde lijkt echter nog niet in zicht.

Het asielconflict tussen CDU en CSU is zeer gevaarlijk voor Duitsland en Europa, zegt SPD-vice-voorzitter Schäfer-Gümbel. De zusterpartijen maken elkaar af op grond van persoonlijke ruzies, zegt hij: "Dat kan niet in een coalitie." De SPD benadrukt bovendien dat zij als coalitiepartner ook nog moeten instemmen met Seehofers immigratieplan. 

De oppositiepartijen roepen CDU en CSU eveneens op hun strijd te beëindigen. Die is nu alleen maar uitgesteld, vinden de Groenen, de FDP en Die Linke. Ze willen ook eindelijk eens het immigratieplan van Seehofer zien, waarmee de ruzie vorige week begon. De FDP en de AfD zijn het overigens met de CSU eens dat Duitsland zijn eigen plan moet trekken in het asielbeleid. 

De strijd is voorlopig nog niet voorbij. Merkel heeft weliswaar twee weken gekregen om naar een Europese oplossing te zoeken, maar CSU-leider Seehofer benadrukte vanmorgen dat hij vasthoudt aan zijn standpunt en een strenger migratiebeleid wil. Ook bekritiseerde hij Merkels waarschuwing dat alleen zij - volgens de in Duitsland geldende Richtlinienkompetenz van de kanselier - kan bepalen of Duitsland asielzoekers wegstuurt bij de grens. Duitse media melden dat Seehofer van plan is woensdag in het kabinet voor te stellen dat de controle op de Duitse asielinstantie Bamf voortaan door zijn ministerie van Binnenlandse Zaken te laten uitvoeren, en niet meer zoals nu door Merkels kanselarij. Lees meer bij tagesschau.de over andere partijen en over Seehofer, bij de FAZ en bij Handelsblatt

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger