Minder pensioen voor mensen zonder kinderen
Nieuws

Achtergrond - 16 maart 2006

(16 maart 2006) Duitse politici en economen willen het pensioen van mensen zonder kinderen halveren. Dit zeggen zij in reactie op de extreem lage geboortecijfers in Duitsland. Om het pensioenstelsel te kunnen blijven financieren, moeten mensen zonder kinderen inleveren.

"Mensen zonder kinderen hadden nooit in het pensioenstelsel mogen worden opgenomen", aldus Johann Eekhoff, directeur van het Institut für Wirtschaftspolitik van de Universiteit Keulen en voormalig staatssecretaris voor Economische Zaken. Hij wil dat hun pensioen wordt gehalveerd. "Het pensioenstelsel werkt alleen als het door komende generaties wordt gefinancierd." Deze verandering moet in kleine stapjes gebeuren, zodat mensen zonder kinderen een particuliere pensioenregeling kunnen treffen.

Verschillende politici stemmen in met dit plan. CSU-parlementariër Norbert Geis vindt dat mensen zonder kinderen óf minder pensioen moeten ontvangen, óf meer pensioenpremie moeten betalen. Dat geldt niet voor ouders die niet werken om voor hun kinderen te zorgen. "Zij investeren in de volgende generatie. Daarvan profiteren mensen die voltijd werken en geen kinderen hebben." Ook andere CDU- en CSU-politici vallen Eekhoff en Geis bij.

SPD-expert voor sociale aangelegenheden Karl Lauterbach wil dat ouders die weinig verdienen meer pensioen krijgen uitbetaald, zodat hun investering in de volgende generatie wordt beloond. Dat wil ook Hans-Werner Sinn, voorzitter van het vooraanstaande Institut für Wirtschaftsforschung in München. Om de pensioenen veilig te stellen, moeten alle werknemers 8 procent van hun bruto inkomen voor een particulier pensioen sparen. Als ze kinderen krijgen, valt een deel van deze spaarplicht weg en kunnen ouders voor dat deel aanspraak maken op een pensioen van de staat.

De pensioenplannen zijn een reactie op de extreem lage geboortecijfers, die deze week bekend werden. In Duitsland krijgen vrouwen gemiddeld 1,36 kinderen. Om de bevolking in stand te houden zou dat 2,1 kinderen per vrouw moeten zijn. Het Duitse geboortecijfer was sinds 1945 niet meer zo laag. Bovendien heeft Duitsland al 33 jaar het minste aantal kinderen per duizend inwoners ter wereld.

Handelsblatt
Kinderlose sollen weniger Rente bekommen

Spiegel Online
Kinderlosen soll die Rente halbiert werden

ZDF Heute.de
Weniger Rente für Kinderlose?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger