Deel Münsterland nog altijd zonder stroom
Nieuws

Achtergrond - 29 november 2005

(29 november 2005) In het nabij de Nederlandse grens gelegen Münsterland wachten nog altijd 25 duizend mensen op elektriciteit. Reeds vier nachten moeten zij het zonder verwarming, licht en stroom stellen, nadat een sneeuwstorm op vrijdag en zaterdag vijftig elektriciteitsmasten vernielde.

In het weekeinde moesten rond 250 duizend mensen in de districten Steinfurt, Borken en Coesfeld de nacht zonder stroom zien door te komen. De zwaarste sneeuwstorm sinds zeker honderd jaar in het gebied was daarnaast oorzaak van minstens tweeduizend verkeersongelukken, waarbij honderdveertig mensen gewond raakten.

De regionale elektriciteitsaanbieder RWE wees alle kritiek van de hand, dat de enorme omvang van de schade te wijten zou zijn aan verouderd materiaal. Enkel de extreme weersomstandigheden waren daar volgens RWE debet aan. De gebroken elektriciteitsmasten voldeden aan de nieuwste technische eisen en worden ook gebruikt in sneeuwrijke gebieden als Noorwegen, Oostenrijk en Beieren. “Daar zou onder dergelijke weersomstandigheden hetzelfde zijn gebeurd”, aldus een woordvoerder van RWE.

Onder de hulpdiensten heerst onvrede over gebrek aan centraal georganiseerd crisismanagement. Uit heel Duitsland kwamen zij naar het Münsterland, maar werden daar geconfronteerd met “ontstellend slechte communicatie”. Brandweerlieden uit Hessen hadden driehonderd kilometer gereisd, maar werden uiteindelijk niet ingezet. Ook meegebrachte noodaggregaten bleven ongebruikt. Minister-president van Noordrijn-Westfalen Jürgen Rüttgers (CDU) beloofde met maatregelen ter verbetering te zullen komen.

Hoe lang de 25 duizend inwoners nog in de kou moeten zitten is nog onduidelijk.

FAZ.NET
Nach dem Schneechaos

Spiegel Online
Immer noch 25.000 Menschen ohne Strom

Die Welt.de
Stromausfall: Lage entspannt sich langsam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger