Duitslandweb logo Duitslandweb

Mysterieuze botresten van terrein FU Berlijn bijgezet

Kort nieuws - 23 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op een terrein van de Freie Universität (FU) Berlin zijn de afgelopen jaren duizenden botresten gevonden, van mensen en van dieren. Ze zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit een instituut waar tussen 1927 en 1945 onder meer organen van vermoorde gevangenen werden onderzocht. De botresten worden vandaag op een nabij gelegen begraafplaats bijgezet . 

De eerste botresten werden bijna 10 jaar geleden op een terrein van de campus van de FU gevonden en in eerste instantie volgens de geldende routine verbrand. Daarna onderzochten archeologen het terrein en vonden zo'n 16.000 botsplinters en botresten. Een deel daarvan kon worden toegeschreven aan konijnen en ratten, die als proefdieren zijn gebruikt, maar er waren ook menselijke resten bij.

Vlakbij het FU-terrein zat tussen 1927 en 1945 het Kaiser-Wilhelm-Institut für Anthropologie, menschliche Erblehre und Eugenik. Daar werd onder meer onderzoek gedaan op botten van mensen uit de koloniën. De gevonden botresten zijn vrijwel zeker afkomstig van mensen die daar zijn vermoord of van wie de resten uit de koloniën zijn geroofd, aldus FU-voorzitter Günter Ziegler. Ook werden de beruchte medische experimenten met tweelingen van de wrede nazi-arts Josef Mengele in dit instituut voorbereid en werden organen van speciaal geselecteerde en vermoorde gevangenen onderzocht. Het is echter niet met zekerheid te zeggen of de gevonden botresten ook van nazi-slachtoffers zijn, aldus Ziegler.

Een groep onderzoekers heeft ervoor gepleit te proberen te achterhalen van wie de botresten zijn en zo de slachtoffers te identificeren. Maar daar hebben de FU Berlijn, de Max-Planck-Gesellschaft - als opvolger van Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft - en de afdeling Monumenten van de deelstaat Berlijn niet voor gekozen, na overleg met vertegenwoordigers van mogelijke slachtoffergroepen, zoals de Zentralrat der Juden, de Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland en de Zentralrat Deutscher Sinti und Roma. Wel komt er een project dat moet informeren over de gruweldaden van het instituut.

De botresten worden vandaag bijgezet op het Waldfriedhof in Dahlem, in de buurt van de universiteit. De FU zorgt naar eigen zeggen voor een ceremonie die niet religieus en niet eurocentrisch is. Lees meer bij rbb24.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger