Chemieconcern Bayer doet bod op Schering
Nieuws

Achtergrond - 24 maart 2006

(24 maart 2006) Het Duitse chemieconcern Bayer heeft een bod gedaan op het farmaceutische bedrijf Schering. Daarmee overtroeft het branchegenoot Merck die nog geen twee weken geleden hetzelfde deed. Schering lijkt wel oren te hebben naar het bod van Bayer.

Bayer biedt 16,3 miljard euro voor Schering. Dat is bijna twee miljard meer dan Merck op 13 maart bood. De overname door Merck noemde Hubertus Erlen, directeur van Schering, destijds "ongewenst" en het bedrag te laag. Het aanbod van Bayer valt in betere aarde. Het bestuur van Schering heeft de aandeelhouders inmiddels geadviseerd het overnamebod te accepteren.

Werner Wenning, directeur van Bayer, heeft vandaag op een persconferentie laten weten dat er waarschijnlijk zesduizend banen verloren gaan bij de overname. Het gaat om de grootste aankoop die Bayer ooit heeft gedaan. Naar verwachting zal het nieuwe concern een omzet van vijftien miljard euro halen en in de top twaalf 's werelds grootste health care-ondernemingen terecht komen.

Schering heeft de vijandige overname van Merck weten te voorkomen door op de dag van diens aanbod, bijna twee weken geleden, zelf contact met Bayer te zoeken. Volgens Erlen kunnen deze beide bedrijven elkaar goed aanvullen en volgen ze dezelfde strategie. Ook hebben ze "dezelfde hoge sociale standaards", aldus Erlen. Met dit bod van Bayer ziet Erlen geen mogelijkheid meer voor Schering zelfstandig te blijven. Doorslaggevend voor de toestemming van Schering is Bayers toezegging dat het bedrijf in Berlijn kan blijven, onder de naam Bayer-Schering-Pharma. 

Bayers directeur Wenning ziet de uitbreiding van zijn bedrijf als de beste methode om de farmaceutische industrie in Duitsland een nieuwe impuls te geven. Bayer heeft de afgelopen jaren veel verlies geleden omdat het bedrijf het omstreden middel Lipobay uit de handel moest nemen. Maar de Duitse farmaceutische industrie verliest in zijn geheel steeds meer verkoopaandeel, vooral in eigen land. Zo zijn sinds de gezondheidshervorming van 2004 apothekers verplicht buitenlandse medicijnen te verkopen als die meer dan 15 procent goedkoper zijn dan de Duitse. Tegelijkertijd wordt Duitsland als vestigingsplaats voor farmaceutische bedrijven mede door het hoge BTW-tarief steeds minder aantrekkelijk.

Bayers bekendste product is aspirine. Het concern produceert voornamelijk middelen die op recept verkrijgbaar zijn en wil met de aankoop van andere bedrijven de productie van medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, vergroten. Bayer had in 2005 een omzet van 4 milard euro. Scherings omzet bedroeg vorig jaar 5,3 miljard euro. Het bedrijf heeft ruim 25,5 duizend mensen in dienst en maakt onder meer het middel Betaferon tegen multiple sclerose en de anticonceptiepil Yasmin.

Spiegel Online
Bayer will bei Schering-Übernahme 6000 Jobs streichen

ZDF Heute
Bayer will Schering schlucken

Handelsblatt.de
Bayer stellt tausende Stellen in Frage

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger