Duitslandweb logo Duitslandweb

Bayer krijgt weer flinke boete in glyfosaat-zaak VS

Kort nieuws - 14 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft weer een rechtszaak in de VS verloren over onkruidverdelger Roundup (glyfosaat). Bayer-dochter Monsanto, producent van het middel, moet een strafvergoeding betalen van twee miljard dollar (omgerekend zo'n 1,78 miljard euro).

De onkruidverdelger zou kanker hebben veroorzaakt bij een Amerikaans echtpaar dat het middel gebruikte in hun tuin. Het echtpaar krijgt daarbovenop 55 miljoen dollar smartegeld. Het is de derde keer in een paar maanden dat een Amerikaanse rechtbank Monsanto schuldig acht. De advocaten hebben de jury kunnen overtuigen dat Monsanto niet geprobeerd heeft uit te vinden of het middel wel veilig was, maar juist geprobeerd heeft onderzoek tegen te houden of in discrediet te brengen. Bayer gaat in hoger beroep.

Juist deze maand heeft de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA laten weten dat het middel toegestaan blijft omdat het volgens de dienst niet kankerverwekkend is en geen gevaar vormt voor de publieke gezondheid, mits gebruikt volgens de voorschriften.

Inmiddels liggen er in de VS 13.000 claims tegen Monsanto. Daarmee wordt het een last voor moederconcern Bayer, dat het Amerikaanse bedrijf in 2018 heeft overgenomen. Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online.

Zondag bood Bayer nog excuses aan nadat het nieuws naar buiten was gekomen dat Monsanto  dossiers had opgesteld over Franse journalisten, politici en milieuactivisten. Ze werden ingedeeld in 'voor- of tegenstanders' van Monsanto. De kans is groot dat dergelijke lijsten ook voor Duitsland zijn gemaakt, zei een woordvoerder van Bayer. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Tassen kopen of zakken vullen

Tassen kopen of zakken vullen

De BTW-verlaging die Duitsland invoert, is een fraai psychologisch instrument, merkt Carsten Brzeski aan zijn gezin.

Lees meer

Economische paleisrevolutie

Economische paleisrevolutie

Dat Duitsland meer wil investeren komt door nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries, stelt econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

De gekroonde crisismanager

De gekroonde crisismanager

Duitsland is kampioen in crisismanagement en doet ineens wat lang ondenkbaar was, ziet Carsten Brzeski.

Lees meer

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger