Duitse film prominent op Berlinale
Nieuws

Achtergrond - 9 februari 2006

(9 februari 2006) De Duitse film is sterk vertegenwoordigd op de 56e editie van het internationale filmfestival Berlinale. Van de negentien films die meedingen naar de Gouden Beer zijn vier afkomstig uit Duitsland. Het Berlijnse filmfestival wordt vanavond feestelijk geopend.

Een keur aan Duitse sterren speelt in ‘Elmentarteilchen’ van Oskar Roehler, de verfilming van Michel Houellebecqs ‘Elementaire deeltjes’. ‘Der freie Wille’ van Matthias Glasner, vertelt het verhaal van een verkrachter, nadat hij is vrijgekomen uit de gevangenis. Valeska Grisebachs ‘Sehnsucht’ gaat over een moeizame relatie tussen twee geliefden in een Oost-Duits dorp. ‘Requiem’ ten slotte is een op feiten gebaseerd exorcisme-drama van Hans-Christian Schmid.

Met deze vier films is Duitsland het best vertegenwoordigd in de hoofdcompetitie van het festival. Daarmee houdt festivaldirecteur Dieter Kosslick zich aan zijn aanpak de Duitse film volop kans te willen geven op de Berlinale. Dat blijkt ook uit de 51 overige Duitse films die tijdens het festival draaien. De dagbladen Die Welt en de Frankfurter Allgemeine Zeitung spreken van een nieuwe “bloeiperiode” voor de Duitse film.

Opvallende verschijning in het hoofdprogramma is de 81-jarige Amerikaanse regisseur Sidney Lumet. In 1957 draaide hij al de klassieker ’12 angry men’, nu dingt hij mee naar de Gouden Beer met zijn rechtszaakdrama ‘Find Me Guilty’. De Iraanse inzending ‘Offside’ handelt over een meisje dat zich als jongen verkleedt om een voetbalstadion binnen te kunnen komen. In Iran mogen vrouwen geen voetbalwedstrijden bezoeken.

Veel aandacht zal deze dagen uitgaan naar de internationale sterren die hebben aangekondigd naar Berlijn te komen. De hoofdrolspelers van de openingsfilm ‘Snow Cake’ Sigourney Weaver en Alan Rickman luisteren het openingsgala vanavond op met hun aanwezigheid. George Clooney (‘Syriana’) wordt verwacht, evenals Isabella Rossellini (‘My Dad Is 100 Years Old’), Meryl Streep (‘A Prairie Home Companion’), Vin Diesel (‘Find Me Guilty’) en Philip Seymour Hoffman (‘Capote’).

De laatste keer dat een Duitse productie de Gouden Beer voor beste film won was twee jaar geleden. Toen viel de eer te beurt aan ‘Gegen die Wand’ van Fatih Akin.

Officiële website van de Berlinale

FAZ.NET
Reisen durch ein unbekanntes Land
Die Wettbewerbsfilme der Berlinale

Spiegel Online
Star-Aufgebot bei der Berlinale
Drei Deutsche im Panorama

Die Welt.de
Vom eigenen Land mit Lust erzählen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger