Radarvliegtuigen moeten WK beveiligen
Nieuws

Achtergrond - 5 januari 2006

(5 januari 2006) Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO moeten tijdens het wereldkampioenschap voetbal in juni het luchtruim boven Duitse stadions bewaken. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) gezegd. SPD en Grünen vinden het een goed idee.

De militaire Awacs-toestellen, omgebouwde passagiersvliegtuigen met een radarschotel op de rug, moeten dreigende terreuraanslagen vroegtijdig herkennen. De radar van een Awacs heeft een bereik van 500 kilometer.

Coalitiepartner SPD steunt het voornemen van minister Schäuble. Een woordvoerder van de sociaal-democraten noemde het plan "vanzelfsprekend". Ook Die Grünen kunnen zich vinden in de inzet van de vliegende radarschotels. De politie beschikt niet over zulke hulpmiddelen, dus dat vult elkaar mooi aan, reageerden Die Grünen.

In Duitsland zijn de NAVO-toestellen al eerder bij grote evenementen ingezet, bijvoorbeeld tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI aan de wereldjongerendag, vorig jaar in Keulen.

Toch is de instemming van deze linkse partijen niet vanzelfsprekend. Begin deze maand ruzieden de SPD en minister Schäuble nog over de inzet van het Duitse leger in het binnenland. Schäuble ziet graag dat Bundeswehr-soldaten de politie helpen om de stadions te beveiligen. De sociaal-democraten zijn daar mordicus tegen. De partij sprak van "militarisering van de wereldkampioenschappen". "Voetbalvelden zijn geen exerceerplaatsen”, reageerde een SPD-binnenlandexpert.

Volgens de SPD kan de Duitse politie de beveiliging van de stadions prima alleen aan. Overigens is minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) ook niet blij met de plannen van zijn collega Schäuble. Het leger moet geen politietaken overnemen, vindt Jung.

Ook de deelstaten vlogen elkaar in de haren over inzet van het leger. De Beierse CSU-minister Beckstein dreigde het WK in zijn deelstaat af te blazen als bij een terreuralarm de Bundeswehr niet werd ingezet. De politie alleen kan de veiligheid van spelers en toeschouwers niet garanderen, betoogde de christen-democraat.

Dat kwam hem te staan op een reprimande van de Berlijnse deelstaatsregering; Berlijn is naast hoofdstad ook deelstaat. De Berlijnse regering vermoedde dat de Beierse minister er eigenlijk op uit was zijn stadions goedkoop te beveiligen; deelstaten draaien op voor de kosten van politie-inzet, maar de federale overheid betaalt beveiliging door de Bundeswehr.

Spiegel Online
Schäuble will mit Awacs-Flugzeugen Stadien schützen

Die Welt
Schäuble will Awacs-Flüge bei der Fußball-WM

FAZ.NET
Schäuble: Keine Panzer vor Stadien, aber Objektschutz
  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger