Protest tegen inburgeringstest
Nieuws

Achtergrond - 6 januari 2006

(6 januari 2006) De Duitse centrale moslimraad, de SPD en Die Grünen protesteren tegen een nieuwe inburgeringstest van de deelstaat Baden-Württemberg. Sinds 1 januari moeten moslims die het Duitse staatsburgerschap willen hebben vragen beantwoorden over hun maatschappelijke en politieke overtuiging. Dat is discriminatie, vindt de moslimraad.

In de test komen vragen aan bod als: Wat vindt u van de bewering dat joden voor al het kwaad in de wereld verantwoordelijk zijn en zelfs achter de aanslagen van 11 september 2001 zouden zitten? Wat vindt u ervan dat homoseksuelen in Duitsland openbare functies bekleden? Mag uw vrouw of dochter zich net zo kleden als Duitse vrouwen of zou u dat verhinderen, en zo ja, hoe?

De vragenlijst dient als leidraad voor de ambtenaren die een gesprek moeten voeren met moslims die het Duitse staatsburgerschap aanvragen. De antwoorden wegen mee bij de uiteindelijke beoordeling van de aanvraag.

Minister van Binenlandse Zaken van Baden-Württemberg Heribert Rech (CDU) rechtvaardigt de nieuwe procedure met het argument dat niet alle moslims de basis van de Duitse rechtstaat erkennen. Volgens een onderzoek van het Zentralinstitut Islam-Archiv is 21 procent van de Duitse moslims van mening dat de Duitse grondwet niet verenigbaar is met de koran. 

Volgens Die Grünen zijn de vragen echter niet gechikt om te bepalen hoe de aanvrager tegen de democratie aankijkt. Bovendien wordt de privésfeer geschonden. Een deel van de informatie waarnaar gevraagd wordt, gaat de staat niets aan, aldus Die Grünen. Volgens een SPD-woordvoerder is er geen enkele "zinnige motivatie" te geven voor het feit dat deze vragen aan moslims worden voorgelegd.  Een FDP-woordvoerster vermoedt dat Rech met zijn vragenlijst probeert te scoren voor de komende deelstaatverkiezingen op 26 maart.

De Duitse centale moslimraad overweegt een klacht in te dienen bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie. De test gaat in tegen de grondwettelijke bepalingen over discriminatie, aldus de raad. Bovendien schaadt die het vertrouwen van de moslimgemeente in de Duitse staat. 

Spiegel Online
Justizminister Goll kritisiert Gesinnungstest für Muslime
Sonderbefragung für Muslime

FAZ.NET
Suggestivfragen zur Weltanschauung

Die Welt
Fragen an einbürgerungswillige Muslime in Baden-Württemberg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger