Adidas neemt branchegenoot Reebok over
Nieuws

Achtergrond - 26 januari 2006

(26 januari 2006) De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Reebok over. De aandeelhouders van Reebok stemden daar gisteren mee in. Met hun gezamenlijke omzet zullen de beide sportmerken marktleider Nike naderen.

Op een buitengewone vergadering van Reebok stemde 98 procent van de aandeelhouders gisteren in met de verkoop aan de Duitse concurrent. Bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Paul Fireman had al eerder gepleit voor een positieve reactie op het overnamebod van 3,1 miljard euro.

Met de inlijving van Reebok wil Adidas zijn marktaandeel in de Verenigde Staten, veruit de belangrijkste afzetmarkt voor sportartikelen ter wereld, vergroten. Reebok is goed vertegenwoordigd in artikelen voor klassieke Amerikaanse sporten als American Football, honkbal, basketbal en ijshockey. Adidas heeft traditioneel een hoog marktaandeel in loopsport- en voetbalartikelen.

“Samen zullen we onze geografische reikwijdte vooral in Noord-Amerika uitbreiden en een assortiment aanbieden, dat een nog breder spectrum aan klanten omvat”, aldus concernchef Herbert Hainer van Adidas.

De Europese Commissie stemde afgelopen dinsdag in met de overname. Ze stelde vast dat beide merken samen geen oneerlijke concurrentiepositie zouden krijgen in de Europese sportschoenenmarkt. De Amerikaanse mededingingsautoriteit maakte in oktober 2005 de weg voor de overname al vrij.

Adidas en Reebok zijn na Nike de wereldwijde nummers twee en drie in de sportartikelenbranche. Samen zijn zij goed voor een jaaromzet van bijna 9 miljard euro. Het Amerikaanse Nike blijft met een omzet van 11 miljard euro per jaar de grootste.

Adidas is de officiële sponsor van het wereldkampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden. Het bedrijf maakte in december bekend de geplande hoeveelheid fanartikelen voor het WK reeds aan voorbestellingen te hebben verkocht, waaronder een miljoen voetbalschoenen, anderhalf miljoen shirts en tien miljoen voetballen.

De overname van Reebok moet voor 31 januari een feit zijn. De onderneming zal bij toestemming van de aandeelhouders in mei, gezamenlijk onder de naam Adidas AG verdergaan.

Die Welt.de
Reebok-Aktionäre stimmen Übernahme durch Adidas zu

Financial Times Deutschland.de
Brüssel gestattet Reebok-Übernahme durch Adidas
Adidas erreicht WM-Absatzziel vorzeitig

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger