'Bundeskanzlerin' woord van het jaar 2005
Nieuws

Achtergrond - 16 december 2005

(16 december 2005) Het woord Bundeskanzlerin is het Duitse woord van het jaar 2005 geworden. Het eindigde nog voor Wir sind Papst (tweede plaats) en Tsunami (derde plaats). Dit maakte de Gesellschaft für deutsche Sprache GfdS vandaag in Wiesbaden bekend. De GfdS kiest al ruim dertig jaar een Wort des Jahres, dat het taalgebruik van dat jaar het meest heeft beïnvloed.

Door de verkiezing van Angela Merkel (CDU) dit jaar tot eerste vrouwelijk Bondskanselier kwam het woord Bundeskanzlerin in het dagelijkse Duitse taalgebruik terecht. Het woord leidde bovendien tot taalkundig interessante vragen, zoals bijvoorbeeld wat er moest gebeuren met samengestelde woorden als Bundeskanzleramt of welke consequenties de verandering van het begrip Bundeskanzler in Bundeskanzlerin voor het protocol heeft.

Het Wir sind Papst, dat op de tweede plaats terecht kwam, was een kop van de boulevardkrant Bild, waarmee de verkiezing van de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger tot paus Benediktus XVI werd aangekondigd. De kop werd nog maanden geciteerd, motiveerde de GfdS de keus, en werd ook in het buitenland veel gebruikt.

Overigens gaat het er bij het woord van het jaar niet om hoe vaak het is gebruikt. De jury probeert met haar keuze een soort taalkroniek van de woorden van een bepaald jaar te maken. De keuzes van de afgelopen decennia lezen dan ook als een soort maatschappelijk-historisch overzicht: in 2001 was het Der 11. September, in 2000 Schwarzgeldaffäre naar het CDU-geldschandaal van dat jaar; in 1998 rot-grün naar de eerste coalitie van SPD en Die Grünen; in 1991, een jaar na de vereniging Besserwessi en in 1989, het jaar dat de Muur viel, won Reisefreiheit.

Het woord van het jaar 2004 was 'Hartz IV', de naam van het maatregelenpakket van de rood-groene regering ter hervorming van de arbeidsmarkt. Op die wet werd in 2004 veel kritiek geleverd.

ZDF Heute.de
"Bundeskanzlerin" ist "Wort des Jahres"

Spiegel Online
"Bundeskanzlerin" macht das Rennen

FAZ.NET
„Bundeskanzlerin” ist das Wort des Jahres 2005

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger