Bisky voor vierde keer afgewezen
Nieuws

Achtergrond - 9 november 2005

(9 november 2005) Lothar Bisky, voorzitter van Die Linkspartei, heeft ook bij de vierde verkiezingsronde niet genoeg stemmen gekregen om vice-voorzitter van de Bondsdag te worden. Dit is in de Duitse parlementaire gechiedenis nog niet eerder voorgekomen. Die Linkspartei wil de post nu onbezet laten.

De 614 parlementsleden stemden Bisky gisteren met 310 stemmen tegen 249 voor de vierde keer weg. De eerste drie verkiezingsrondes vonden op 18 oktober plaats, toen de verkiezingen van alle vice-voorzitters van de Bondsdag plaatsvonden. Elke fractie in het parlement mag een vice-voorzitter voor de Bondsdag leveren. Die moet door een meerderheid van de afgevaardigden worden gekozen. De kandidaten van de andere partijen werden op 18 oktober wel allemaal gekozen.

Die Linkspartei vermoedt dat sommige SPD-leden tegen Bisky gestemd hebben uit frustratie over de verloren verkiezingen. Ook zouden geruchten over een Stasi-verleden Bisky parten hebben gespeeld. CDU-secretaris-generaal Volker Kauder gaf als argument voor zijn tegenstem dat een partijvoorzitter niet onpartijdig genoeg is om vice-voorzitter van de Bondsdag te worden. Andere afgevaardigden vinden het niet passend dat iemand die al drie keer is afgewezen weer kandidaat wordt gesteld. Het lijkt erop alsof Die Linkspartei een democratische beslissing niet wenst te accepteren, zo beargumenteren zij.

Fractievoorzitter Gregor Gysi reageerde woedend op de afwijzing. Volgens hem worden mensen buitengesloten die zoals Bisky weliswaar kritisch maar loyaal ten opzichte van de DDR stonden. Bisky leidde van 1986 tot 1990 de Filmhogeschool in Babelsberg. "Op deze manier zeg je tegen miljoenen Oost-Duitsers dat je ze niet waardig genoeg vindt Duitsland op de één of andere manier te representeren." Gysi merkte vervolgens cynisch op dat Bisky's biografie "een aantal zwakke punten" heeft: hij heeft niet 'Mein Kampf' van Hitler gelezen, is geen lid van de NSDAP geweest en niet in het ministerie van Goebbels gewerkt. "Had hij aan deze drie voorwaarden voldaan, zoals destijds CDU-kanselier Kurt Georg Kiesinger, dan hadden CDU/CSU en FDP gezegd dat hij kanselier kan worden en heel Duitsland kan representeren." 

Bondspresident Wolfgang Thierse waarschuwt ervoor de nederlaag van Bisky niet tot een oost-west-conflict te maken of de verkiezing ondemocratisch te noemen. De post van vice-voorzitter van Die Linkspartei in de Bondsdag blijft voor onbepaalde tijd onbezet, aldus Gysi. Zijn partij laat zich geen kandidaat voorschrijven.

ZDF Heute.de
Linkspartei: Kein neuer Kandidat

Spiegel Online
Linkspartei lässt Vizepräsidentenposten unbesetzt
Gysi greift Union scharf an

FAZ.NET
„Das Präsidium bleibt unvollständig - unbefristet”

Die Welt 
Linkspartei läßt Bundestags-Präsidiumsposten vorerst unbesetzt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger