Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagcommissies willen geen AfD'ers als voorzitter

Kort nieuws - 16 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD'er Martin Hess heeft niet genoeg stemmen gekregen om voorzitter van de Bondsdagcommissie voor Binnenlandse Zaken te worden. De andere partijen zien het niet zitten dat hij in die functie toegang heeft tot veiligheidsinformatie. Twee partijgenoten werden ook niet tot voorzitter gekozen van andere parlementscommissies.  

De Bondsdagcommissie voor Binnenlandse Zaken houdt zich bezig met onder meer binnenlandse veiligheid en asielbeleid. De commissieleden hebben toegang tot gevoelige informatie en overleggen met veiligheidsdiensten zoals de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Delen van de AfD worden door de Verfassungsschutz in de gaten gehouden omdat ze te extremistisch zijn en dat kan komend jaar ook voor de partij als geheel gaan gelden.

Dat juist een AfD'er deze commissie leidt, willen de andere partijen niet. Hess, een politieman uit Baden-Württemberg, kreeg slechts zes stemmen, 40 commissieleden stemden tegen hem als voorzitter.  

De AfD-kandidaten voor het voorzitterschap van de Bondsdagcommissies voor Gezondheid en Ontwikkelingssamenwerking haalden het ook niet. Dat de AfD, die zich vaak tegen het Duitse coronabeleid keert, de gezondheidscommissie leidt, stuitte op kritiek bij de commissieleden. 

De AfD heeft net als de andere partijen in het parlement recht op een aantal commissievoorzitterschappen. Die worden verdeeld naar grootte van de partijen. De afwijzing van de AfD-kandidaten is volgens partij- en fractievoorzitter Tino Chrupalla "een fataal signaal" voor de democratische cultuur. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger