Bisky geweigerd als vice-voorzitter
Nieuws

Achtergrond - 19 oktober 2005

(19 oktober 2005) Lothar Bisky, voorzitter van Die Linkspartei, heeft gisteren na drie stemrondes in de Bondsdag onvoldoende stemmen gekregen voor het vice-voorzitterschap van de Bondsdag. Vooral parlementsleden van de CDU/CSU en FDP hebben tegen Bisky gestemd vanwege zijn vermeende Stasi-verleden. Die Linkspartei verklaarde vast te houden aan de kandidatuur van Bisky “totdat hij gekozen wordt”.

In de Bondsdag, het Duitse parlement, levert iedere fractie een vice-voorzitter. Die moet op voorspraak van een partij tijdens een geheime stemming onder de 614 leden worden gekozen. De vice-voorzitters vormen samen met de voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert (CDU), het presidium. Lammert deed gisteren een poging de gemoederen te bedaren en verzocht alle betrokkenen zich “retorisch te ontwapenen”.

Bisky behaalde gisteren na drie stemrondes 248 voorstemmen en 258 tegen, onvoldoende om tot vice-voorzitter te worden gekozen. Oskar Lafontaine, fractievoorzitter van Die Linkspartei, typeerde het wegstemmen van Bisky als “zeer irrationeel” en kenmerkend voor “de frustratie” van andere partijen. Hij kondigde aan de kandidatuur van Bisky te zullen handhaven: “We hebben de tijd”.

Bodo Ramelow, campagneleider van Die Linkspartei, wijdde de tegenstem van de CDU/CSU-leden aan de “West-Duitse vooroordelen tegen Oost Duitsers”. Volgens Ramelow heeft een groot deel van de SPD-fractie tegen Bisky gestemd uit onvrede over de samenwerking van Oskar Lafontaine en andere voormalige sociaal-democraten met Die Linkspartei. Lafontaine stapte in 1999 uit de SPD uit onvrede over het beleid en twijfel over het sociaal-democratische karakter van die partij. Hij richtte een eigen partij op, de Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit (WASG), die voor de Bondsdagverkiezingen van 2005 samen met de PDS een bondgenootschap sloot. Samen gingen zij de verkiezingen in als Die Linkspartei.PDS.

Volgens Katrin Göring-Eckhardt (Die Grünen) is in de Bondsdag geen sprake van een “georganiseerd front” tegen Die Linkspartei, maar is het niet verwonderlijk dat Bisky door de parlementsleden werd weggestemd. Michael Fuchs (CDU) verklaarde dat “veel collega’s een probleem hebben met de heer Bisky, omdat het Bundesamt für Verfassungsschutz zich met hem heeft bemoeid”. De Verfassungsschutz, de Duitse geheime dienst, deed een onderzoek naar Bisky omdat hij tijdens de DDR contacten zou hebben gehad met de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

Het is nog onbekend wanneer de vierde stemgang zal plaatsvinden. Die Linkspartei kondigde op haar website aan een brief te hebben geschreven naar de voorzitter van de Bondsdag met daarin het verzoek een speciale vergadering van de Ältestenrat te beleggen. In deze raad zetelen de 23 oudste leden van de Bondsdag. Die Linkspartei hoopt via de Ältestenrat alsnog het vice-voorzitterschap van Bisky zeker te kunnen stellen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger