Nieuwe Bondsdag komt samen
Nieuws
Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Vier weken na de verkiezingen is vandaag de Bondsdag, het Duitse parlement, voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Met ruime meerderheid heeft zij Norbert Lammert (CDU) als voorzitter gekozen. Inmiddels zijn gisteren de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU en SPD begonnen.
De nieuwe voorzitter van de Bondsdag wordt de 56-jarige Norbert Lammert (CDU). Hij is vandaag door een geruime meerderheid van de afgevaardigden in de Bondsdag gekozen. Een ruime meerderheid, 564 van de totaal 614 Bondsdagleden, stemde ten gunste van Lammert. De stemming was slechts een formaliteit, aangezien de president traditioneel wordt gekozen uit de grootste fractie. Lammert had geen tegenkandidaten.
Naast de president wordt tijdens een geheime stemgang van iedere fractie een vice-president van de Bondsdag gekozen. Samen vormen zij het presidium. In de Duitse politiek is ophef ontstaan het besluit van CDU/CSU en SPD over de uitbreiding van het aantal vice-presidenten. De SPD mag als enige partij twee vice-presidenten leveren. Karl-Heinz Däke, voorzitter van de Duitse Bond voor Belastingbetalers, uitte scherpe kritiek: “Een nieuw lid van het presidium zorgt niet in het minst voor enig voordeel”. Däke wees verder op het hogere salaris dat leden van het presidium ontvangen: “anderhalf keer het loon van een gewoon parlementariër, meer wachtgeld, een hogere onkostenvergoeding en een dienstauto”.
Hiernaast is niet iedereen tevreden over de splitsing van het ministerie van Werkgelegenheid en Economie, dat in het tweede kabinet Schröder juist samengevoegd was. Volgens Däke “betekent dat meer uitgaven, omdat de CDU/CSU en SPD zonodig willen schuiven met ministersposten”. De scheiding van het ministerie zal naar schatting van de bond van belastingbetalers, ongeveer een half miljoen euro kosten.
Bondspresident Horst Köhler zal Gerhard Schröder en zijn ministers vandaag officieel ontslag verlenen. De grondwet gebiedt het oude kabinet demissionair aan te blijven totdat de nieuwe regering zitting heeft genomen. Verwacht wordt dat het nieuwe kabinet eind november zal aantreden.
In totaal veertig afgevaardigden van zowel CDU/CSU als SPD zijn inmiddels de coalitieonderhandelingen begonnen. Er is gisteren overeenstemming bereikt over een ‘onderhandelingsplan’, een belangrijke stap in de coalitievorming. In de volgende dagen zullen zeventien werkgroepen worden gevormd die zich zullen buigen over de belangrijkste thema’s.
Ondanks het goede onderhandelingsklimaat tussen beide partijen was er gisteren al strijd over het gebruik van atoomenergie in Duitsland. Het energievraagstuk zal naar verwachting één van de voornaamste twistpunten tussen beide partijen worden tijdens de komende coalitieonderhandelingen.
De volgende vergadering tussen SPD en CDU/CSU vindt aanstaande maandag plaats.
Reacties
Geen reacties aanwezig