Angela Merkel bondskanselier 
Nieuws

Achtergrond - 10 oktober 2005

(10 oktober 2005) Angela Merkel (CDU) heeft zojuist tijdens een persconferentie laten weten dat de CDU de nieuwe kanselier zal leveren. De top van zowel de CDU/CSU als de SPD hebben ermee ingestemd dat de partijen coalitieonderhandelingen zullen beginnen. CDU en CSU krijgen naast het bondskanselierschap zeven ministersposten, de SPD  acht.

SPD en CDU/CSU zijn het eens geworden over de vorming van een grote coalitie. Beide partijen krijgen evenveel ministersposten, en ook het soort ministeries wordt eerlijk verdeeld, aldus Merkel. De christendemocraten krijgen naast het Bundeskanzleramt de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, Defensie, Landbouw, Familie-aangelegenheden en Onderwijs. Als nieuwe minister van Economische Zaken wordt Edmund Stoiber (CSU) genoemd.

De SPD krijgt de ministeries van Buitenlandse Zaken (als minister wordt de huidige SPD-minister van Defensie Struck genoemd), Financiën (mogelijke minister Peer Steinbrück, voormalig minister-president van Noordrijn-Westfalen), Justitie, Werkgelegenheid, Gezondheid, Verkeer, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking. De ministeries voor Economie en Werkgelegenheid zijn dus weer gescheiden. In 2002, bij de vorming van het tweede kabinet van Schröder, werden beide ministeries samengevoegd tot één superministerie onder Wolfgang Clement (SPD).

Schröder zal geen deel uitmaken van de nieuwe regering, zo meldt Spiegel Online. Hij heeft in een bijeenkomst van het SPD-bestuur zijn aftreden aangekondigd, aldus aanwezigen van die bijeenkomst. SPD-voorzitter Müntefering heeft dit inmiddels bevestigd. Open blijft of Schröder wel mee zal doen aan de coalitieonderhandelingen.

Opmerkelijk is dat beide partijen twee aparte persconferenties georganiseerd hebben en niet gezamenlijk de overeenstemming tot het vormen van een grote coalitie aankondigen.

Merkel sprak van een gemeenschappelijke opgave voor Duitsland, die beide partijen hebben. De hervormingskoers zal worden voortgezet. De grote coalitie die CDU/CSU en SPD gaan vormen moet een "coalitie van nieuwe mogelijkheden" worden. "Het is leuk weer iets vorm te kunnen geven", aldus Merkel indirect over haar aanstaande opgave als bondskanselier. Tijdens de persconferentie zei Merkel overigens geen enkele keer dat ze zelf bondskanslier wordt. Op de vraag van een journalist hoe ze zich voelt bij de gedachte kanselier te worden zei ze slechts: "Ik voel me goed". De kanselier wordt in Duitsland gekozen door een meerderheid van de Bondsdag

SPD-voorzitter Müntefering noemde het resultaat van de besprekingen van het afgelopen weekend "een compromis", maar wel een "succesvol" compromis.

De coalitieonderhandelingen zullen aanstaande maandag beginnen. Merkel hoopt dat er op 12 november een nieuwe regering gevormd is. Beide partijen zullen met elk 15 personen aan de onderhandelingen beginnen.

Spiegel Online
Merkel spricht von fairer Ressortaufteilung
Schröders Rolle bleibt offen

FAZ.NET
Merkel und Müntefering läuten große Koalition ein

Süddeutsche Zeitung
Wo ist Stoiber? Wir gucken Kanzlerin!
Etikettenschwindel

Die Welt
Merkel: Union besetzt das Kanzleramt

ZDF Heute.de
Merkel soll Kanzlerin werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger