Merkel waarschijnlijk bondskanselier
Nieuws

Achtergrond - 10 oktober 2005

door de redactie

Vandaag komt waarschijnlijk een einde aan een weekeinde vol onzekerheid en speculaties van de Duitse pers. Om 9.00 uur vergaderen de presidiums, de partijtoppen van SPD en CDU/CSU, waarna om 11.00 uur het derde ‘acht-ogen-gesprek’ tussen de vier leiders begint. Om 14.30 uur staat de persconferentie gepland waarin Angela Merkel en Franz Müntefering waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier bekend zullen maken. Er wordt verwacht dat de partijen een overeenkomst hebben gesloten om te kunnen beginnen met de coalitieonderhandelingen.

Volgens persbureau dpa zijn de twee partijen het gisteren eens geworden over het kanselierschap van Angela Merkel. Dagblad de Süddeutsche Zeitung meldt dat de SPD acht ministersposten zal krijgen waaronder die van Buitenlandse Zaken en Financiën. De CDU zal de kanselier leveren en ook de president van de Bondsdag.

Volgens Georg Milbrandt (CDU), minister-president van de deelstaat Saksen, zullen in de loop van de dag “een deel van de personele vraagstukken” worden opgelost. Dieter Althaus (CDU), minister-president van Thüringen, voegde hier vanmorgen aan toe: “We hebben vandaag een oplossing en er is duidelijk een verhouding van vertrouwen tussen de partijen ontstaan”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger