Hart voor kwaliteit en streven naar schoonheid
Maandag: Tegenlicht - Made in Germany

Achtergrond - 22 september 2012

"Honderd procent perfect, foutloos leveren", dat is de missie van de Volkswagen Pheaton-fabriek in Dresden volgens voorlichter Christian Haacke. Het VPRO-programma Tegenlicht gaat op zoek naar het genetisch materiaal van de Duitse industrie in de aflevering ‘Made in Germany - Over het Duitse mirakel’ die maandag wordt uitgezonden.

Hart voor kwaliteit en streven naar schoonheid
© Tegenlicht
De Volkswagen-fabriek in Dresden.

Temidden van de crisis gaat het goed met de Duitse industrie, constateert programmamaker Alexander Oey. Hij vraagt ondernemers, denkers en economen hoe dat komt. Naast de geijkte antwoorden - het hoge arbeidsethos, de traditie van familiebedrijven en oog hebben voor de lange termijn - komen ook minder voor de hand liggende aspecten aan bod.

De uitzending meandert langs thema’s als de transitie naar duurzame energie, de rol in Europa, het Duitse cultuurbeleid en het grote belang van Bildung, een begrip dat veel meer omvat dan scholing. “Als je denken als een lust beschouwt, moet je in Duitsland zijn”, stelt Johan Simons, de Nederlandse intendant van theatergezelschap Münchner Kammerspiele. Geen uitzending van harde feiten maar meer een sociologische kijk op de Duitse economie. En een feest voor autoliefhebbers.

Uitzending: 24 september , 20:55 Ned 2, herhaling 25 september 9.53 uur

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger