'Made in Germany' in gevaar
Nieuwsflash
Achtergrond - 14 januari 2004
(14 januari 2004) In Duitsland is onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de EU-commissie denkt over de invoering van een label 'Made in EU' voor Europese producten. Hiermee zou het keurmerk 'Made in Germany' in gevaar komen. Regering, oppositie en economische vertegenwoordigers zijn het voor een keer allemaal met elkaar eens: 'Made in Germany' mag niet worden afgeschaft.
Volgens minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) heeft het keurmerk zich in de loop der jaren tot een internationaal kwaliteitszegel ontwikkeld. "We zullen dat niet voor een zoals altijd weer geënsceneerd EU-merk opgeven." Ook oppositieleden en de voorzitters van handel- en industriebrancheorganisaties laten zich op dergelijke wijze uit over de Europese plannen. "Klanten over de hele wereld waarderen de topkwaliteit van Duitse producten. Daarom laten we ons dit keurmerk niet afnemen", aldus Anton Börner, voorzitter van het Bundesverband Groß- und Außenhandel.
De discussie over het invoeren van een EU-kwaliteitslabel ontstond in december door een voorstel van EU-handelscommissaris Pascal Lamy. Er bestaan in Europa nog geen regels voor een label dat aangeeft waar een product vandaan komt. Sommige producenten gebruiken 'Made in EU', andere gebruiken het land van herkomst. Een voorstel om de verschillende merken naast elkaar te laten bestaan stuit echter ook op kritiek in Duitsland. "Dat leidt bij consumenten eerder tot verwarring, dan dat het ze helpt zich op de markt te oriënteren", meent Zypries.
Het Duitse herkomstlabel is overigens ontstaan als 'anti-merk'. In Engeland werd in 1887 voorgeschreven dat Duitse producten van een stempel 'Made in Germany' moesten worden voorzien om ze van de Engelse markt te weren. De Engelsen voelden zich door de snelheid waarmee de Duitse industrie zich ontwikkelde bedreigd en vreesden de concurrentie. Aan het begin van de twintigste eeuw veranderde het imago van de Duitse producten echter, omdat ze van een zo goede kwaliteit bleken te zijn.
In de agrarische industrie bestaat er al wel Europese regelgeving over herkomstlabels. Duitse handelaren in kaas, eieren, vlees en boter mogen het kwaliteitsmerk "aus deutschen Landen" sinds een jaar niet meer gebruiken, omdat het Europees Gerechtshof bepaald heeft dat het de concurrentie schaadt. Daarom verwijzen veel producenten in de agrarische industrie naar de regionale herkomst van het product, hetgeen wel geoorloofd is. Daar schiet een horlogeproducent uit Saksen echter niets mee op. Een 'Made in Saksen'-label zegt niemand iets, maar 'Made in Germany' is internationaal bekend en erkend.
Süddeustche Zeitung
"Made in Germany" soll bleiben
Spiegel
Stunde der Patrioten
Financial Times Deutschland
Firmen kämpfen für ´Made in Germany´
EU verspricht Weiterführung von ´Made in Germany´
Die Welt
Einhellige Meinung: "Made in Germany" muss erhalten bleiben
Reacties
Geen reacties aanwezig