Vier bijzondere mensen, vier bijzondere verhalen
Filmreeks ‘Made in Germany’

Achtergrond - 20 september 2010

Een 86-jarige Dostojevski-vertaalster, een zwijgende Auschwitzoverlevende en een RAF-terroriste: in de najaarsfilmreeks ‘Made in Germany’ staan fascinerende en ontroerende levensverhalen centraal. De films zijn te zien in Delft en Amsterdam.

Vier bijzondere mensen, vier bijzondere verhalen
© DIA
vlnr: Die Frau mit den 5 Elefanten, Es kommt der Tag, Ganz nah bei dir, Gerdas Schweigen.

De serie begint op 23 september met de veelgeprezen documentaire ‘Die Frau mit den 5 Elefanten’. De film vertelt het verhaal van de 86-jarige, van oorsprong Oekraïense Svetlana Geier, die haar leven in dienst stelt van het vertalen van Russische literatuur naar het Duits. Haar hervertalingen van Dostojevski’s vijf grote romans -‘de vijf olifanten’- worden in de vertaalwereld gezien als belangrijke doorbraken. Ze doet dit werk om haar schuld tegenover Duitsland af te betalen – een schuld waarmee ze zichzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog opzadelde.

‘Die Frau mit den 5 Elefanten’ vormt samen met de documentaire ‘Gerdas Schweigen’ het uitgangspunt voor het thema van dit najaar: ‘Levensverhalen’. ‘Gerdas Schweigen’ schetst een portret van Auschwitzoverlevende Gerda Schrage, die altijd zweeg over de verschrikkingen in haar leven. Met haar documentaire probeert regisseuse Britta Wauer Gerda’s zwijgen te doorbreken.

Twee recente Duitse speelfilms maken de reeks compleet. ‘Es kommt der Tag’ vertelt het familiedrama van de voormalige RAF-terroriste Judith, die onverwacht bezoek krijgt van haar dochter die zij dertig jaar geleden heeft afgestaan ter adoptie. Judith probeert de waarheid over haar verleden verborgen te houden, maar de situatie escaleert. De laatste film in de reeks, ‘Ganz nah bei dir’, vertelt het verhaal van zonderling Philip, wiens leven volledig ondersteboven raakt als de blinde celliste Lina per ongeluk in zijn leven struikelt.

Niet alleen het thema ‘Levensverhalen’ verbindt de films. De documentaires en speelfilms nodigen allemaal uit tot een discussie. Na iedere film volgt een debat met sprekers.

Na het succes van vorig jaar organiseert het Duitsland Instituut in samenwerking met het Goethe-Institut, het Filmhuis Lumen in Delft en het Ketelhuis in Amsterdam voor de tweede keer een thematische filmreeks. Vorig najaar, twintig jaar na de val van de Muur, stonden cruciale gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis centraal.

 

Data en locaties

Die Frau mit den 5 Elefanten
23 september: 19:30 / Filmhuis Lumen in Delft
28 september: 19:30 / Het Ketelhuis in Amsterdam
Es kommt der Tag
26 oktober: 19:30/ Filmhuis Lumen
28 oktober: 19:30 / Het Ketelhuis
Gerdas Schweigen
23 november: 19:30 / Het Ketelhuis
25 november: 19:30 / Filmhuis Lumen
Ganz nah bei dir
14 december: 19:30 / Het Ketelhuis
16 december: 19:30 / Filmhuis Lumen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger