Vier films met een verleden
Filmreeks Deutsches Kino

Achtergrond - 26 september 2011

Een Duitse die Argentijns blijkt te zijn, een verzetstrijdster die in handen van de Gestapo valt en een liefdesdrama aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Vier films van de nieuwe Deutsches Kino-reeks staan in het teken van het verleden. De films zijn te zien in Delft en Amsterdam.

Vier films met een verleden
© Duitslandweb
vlnr: Das Lied in mir, Der Mann, der über Autos sprang, Cato, Poll.

‘Das Lied in mir’ (2010) trapt vanavond de de derde editie af van de Filmreeks Deutsches Kino. De Duitse Maria hoort een Spaans kinderliedje dat haar verborgen herinneringen wekt. Ze probeert haar herinneringen te achterhalen en ontdekt dat ze is geadopteerd. Haar biologische ouders zijn tijdens het Argentijnse militaire bewind verdwenen. Voorafgaand aan de film geeft de directeur van het ‘Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika Amsterdam’ prof. dr. Michiel Baud een inleiding bij ‘Das Lied in mir’ over de Argentijnse militaire junta en de verdwijningen van mensen.

‘Der Mann, der über Auto’s sprang’, (2011) die in oktober draait, gaat over het verleden van Julian. Hij is gevlucht uit een psychiatrische instelling waar hij zat omdat hij een ongeluk heeft veroorzaakt waarbij een vriend is omgekomen. De vader van zijn overleden vriend is doodziek en Julian wil de vader genezen door een trektocht te maken van Berlijn naar Stuttgart. Tijdens zijn tocht sluit een bont gezelschap zich bij hem aan.

Oorlogsverleden

Naast deze twee persoonlijke verhalen komt bij de Deutsches Kino ook het oorlogsverleden aan bod. “We willen met deze reeks maatschappelijk relevante Duitse films laten zien. Al deze films zijn nog niet eerder vertoond in Nederland”, aldus Denise Gehla van het Duitsland Instituut, een van de organisatoren.

De documentaire ‘Cato’ (2007) speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is in november te zien. Aan de hand van foto’s, brieven en interviews wordt het leven van de Duitse verzetstrijdster Cato geschetst. Zij riskeert haar leven om krijgsgevangenen te redden, maar valt in handen van de Gestapo.

Het liefdesepos ‘Poll’ (2010) draait 13 en 15 december. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog keert de 14-jarige Oda terug naar haar Duitse familie in Poll, een plaats aan de Baltische kust. Ze wordt heimelijk verliefd op de gewonde Estse soldaat Schnaps, maar hij wil juist zo snel mogelijk weer weg. Hij houdt echter geen rekening met Oda’s sterke gevoelens voor hem.

De filmreeks slaat aan bij het publiek. Gehla: “We trekken elk jaar meer bezoekers”. De Deutsches Kino wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, in samenwerking met het Goethe-Institut, Filmhuis Lumen in Delft en het Ketelhuis in Amsterdam.


Data en locaties

Das Lied in mir

27 september 2011 19:30 uur Het Ketelhuis in Amsterdam
29 september 2011 19:30 uur Filmhuis Lumen in Delft

Der Mann, der über Autos sprang

25 oktober 2011 19:30 uur Het Ketelhuis in Amsterdam
27 oktober 2011 19:30 uur Filmhuis Lumen in Delft

Cato

22 november 2011 19:30 uur Het Ketelhuis in Amsterdam
24 november 2011 19:30 uur Filmhuis Lumen in Delft

Poll

13 december 2011 19:30 uur Het Ketelhuis in Amsterdam
15 december 2011 19:30 uur Filmhuis Lumen in Delft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger