Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse films in Delft, Amsterdam en Groningen
Filmreeks Deutsches Kino

Achtergrond - 16 september 2014

De filmreeks 'Deutsches Kino' toont bijzondere Duitse films in Nederland, die iets laten zien van de Duitse maatschappij en identiteit. Ook het DDR-verleden speelt een rol in één van de films. Dinsdag begint de nieuwste reeks, die niet alleen in Amsterdam en Delft, maar voor het eerst ook in Groningen te zien is. 

Duitse films in Delft, Amsterdam en Groningen
© Zero one film/Frank Dicks

Met de reeks 'Deutsches Kino' willen het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe Institut Nederlanders kennis laten maken met Duitse kwaliteitsfilms die in Nederland doorgaans weinig aandacht krijgen. “Het zijn wat kleinere producties die minder bekendheid hebben in het buitenland. Daar worden vaak toch eerder de grotere producties opgepikt”, zegt Denise Gehla, medewerker van het Duitsland Instituut. De films van deze nieuwe editie zijn door Duitse critici zeer goed ontvangen en sommige films hebben ook prijzen gewonnen. Zo kreeg ‘Love Steaks’ tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam de Lions Film Award uitgereikt. 

De thema’s in deze reeks Deutsches Kino zijn gevarieerd: van een heftige romance in art-house stijl in ‘Love Steaks’ tot moderne familiedrama’s in ‘Eltern’ en ‘Halbschatten’. Er is ook aandacht voor de Duitse geschiedenis: in ‘Westen’ vlucht de Oost-Duitse Nelly eind jaren zeventig vanuit de DDR naar West-Duitsland. Deze film draait in november, de als het precies 25 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel.

Door het groeiende succes van 'Deutsches Kino' heeft een nieuwe bioscoop zich bij deze editie aangesloten: de Vera Zienema in Groningen. De films zijn al jaren te zien in Filmhuis Lumen in Delft en in het Ketelhuis in Amsterdam. “We zien de afgelopen jaren een stijgende lijn in de bezoekersaantallen", aldus Gehla. "Toen de Vera Zienema ons benaderde, besloten we dat het tijd was voor uitbreiding van 'Deutsches Kino'.” 

De films

Finsterworld. Afb. Markus FördererIn de film 'Finsterworld' staat een aantal doorsnee Duitse burgers van verschillende leeftijden en achtergronden centraal: een documentairemaakster die geen interessant verhaal kan vinden, een pedicure op weg naar zijn favoriete klant, een rijk echtpaar dat onderweg is naar Parijs, een verveelde student op excursie naar een concentratiekamp. De schijnbaar onschuldige verhaallijnen van de personages zijn nauw met elkaar verweven. Het script van deze vlotte, ironische komedie schreef regisseur Frauke Finsterwalder samen met haar echtgenoot, de schrijver Christian Kracht. Dit bleek een succes, want 'Finsterworld' is winnaar van o.a. de Preis der deutschen Filmkritik 2013 voor het beste script. 

Love steaks’ vertelt het verhaal van Clemens en Lara, die beiden in een luxe wellness-hotel werken. Hij is een lieve, schuchtere masseur, zij een scherpe, gevatte kok. Na een ontmoeting in de lift begint hun heftige liefdesrelatie, waarin Lara de lakens uitdeelt. Deze art-house film is voortgekomen uit het zogenaamde FOGMA-manifest 'Rules Are Freedom', waarin de makers schrijven dat ze het onvoorspelbare willen plannen en een structuur willen creëren die tegelijkertijd houvast en vrijheid biedt. De film kenmerkt zich door geïmproviseerde dialogen, gefilmd tussen het echte, werkende hotelpersoneel. ‘Love Steaks’ was een groot succes op verschillende internationale filmfestivals en heeft al tal van prijzen gewonnen, waaronder de German Cinema New Talent Award en de Lions Film Award op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. 

De film ‘Westen’ neemt de kijker mee naar het einde van de jaren zeventig, wanneer de Oost-Duitse Nelly Senff en haar zoen Alexej de DDR ontvluchten om een nieuw leven in West-Duitsland te beginnen. Twee koffers, een schooltas, een knuffel – dat is alles wat zij meenemen. De gedroomde nieuwe start wordt echter geen reis naar het paradijs; een vluchtelingenkamp, bureaucratische obstakels en vooral de bedreigingen van de geheime dienst maken het voor Nelly bijna onmogelijk om het verleden achter zich te laten. ‘Westen’ is o.a. bekroond met de FIPRESCI-Prijs bij het Montreal World Film Festival 2013. 

 Eltern. Afb. DCM Film DistributionDe film ‘Eltern’ gaat over de uitdagingen van het moderne familieleven. Christine en Konrad zijn ‘moderne ouders’: hij blijft thuis bij de kinderen en doet het huishouden, zij heeft een drukke baan als arts. Alles verloopt soepel, totdat Konrad een baan als regisseur krijgt aangeboden en het harmonieuze gezinsleven opeens op losse schroeven komt te staan. Christine haast op en neer tussen kliniek en keuken, Konrad kan maar moeilijk aan zijn nieuwe rol wennen, de au-pair blijkt een grote vergissing en de kinderen gaan rebelleren. Die Zeit noemt ‘Eltern’ de “meest geslaagde film over het ouderschap”.

In ‘Halbschatten’ vertelt regisseur Nicolas Wackerbarth het verhaal van een eenzame vrouw. Merle reist op uitnodiging van haar vriend Romuald naar Zuid-Frankrijk. Bij aankomst blijkt hij echter helemaal niet aanwezig te zijn. In plaats daarvan ontmoet ze zijn kinderen Emma en Felix, die haar direct duidelijk maken dat zij niet welkom is. Ondanks alles besluit Merle om te blijven en haar plek in het grote huis te veroveren, totdat Romuald weer terug is. Ze brengt haar dagen door aan het zwembad en probeert een band op te bouwen met Emma en Felix. ‘Halbschatten’ ging in première in 2013 op het internationale filmfestival van Berlijn, de Berlinale. 

Data en locaties

Finsterworld
Dinsdag 23 september 2014 / 21.00 uur / Vera Zienema, Groningen
Donderdag 25 september 2014 / 19.30 uur / Filmhuis Lumen, Delft
Dinsdag 30 september 2014 / 19.30 uur / Het Ketelhuis, Amsterdam 

Love Steaks
Dinsdag 21 oktober 2014 / 21.00 uur / Vera Zienema, Groningen
Donderdag 23 oktober 2014 / 19.30 uur / Filmhuis Lumen, Delft
Dinsdag 28 oktober 2014 / 19.30 uur / Het Ketelhuis, Amsterdam 

Westen
Dinsdag 18 november 2014 / 21.00 uur / Het Ketelhuis, Amsterdam
Donderdag 20 november 2014 / 19.30 uur/ Filmhuis Lumen, Delft
Dinsdag 25 november 2014 / 19.30 uur / Vera Zienema, Groningen

Eltern
Dinsdag 2 december 2014 / 21.00 uur/ Vera Zienema, Groningen
Donderdag 11 december 2014 / 19.30 uur / Filmhuis Lumen, Delft
Dinsdag 16 december 2014 / 19.30 uur / Het Ketelhuis, Amsterdam 

Halbschatten
Dinsdag 20 januari 2015 / 21.00 uur / Vera Zienema, Groningen
Donderdag 22 januari 2015 / 19.30 uur / Filmhuis Lumen, Delft
Dinsdag 27 januari 2015 / 19.30 uur / Het Ketelhuis, Amsterdam 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger